Vranje mora da tuži NATO

0

Neko mora da odgovara za sve obolele od raka i preminule
 

– Ja sam to predložio na poslednjoj sednici Skupštine. Formiraćemo i udruženje porodica koje su izgubile nekog svog, a da je oboleo od raka kao posledice osiromašenog uranijuma – izjavio je Jovanović.

Na pitanje kako će pred sudom dokazati da je povećan broj maligniteta posledica bombardovanja, Jovanović je uveren da dokazi postoje u Zavodu za javno zdravlje, ali i da dokazivanje neće baš ići lako.

– Zato su tu advokati. Korišćenje nuklearnog oružja je zabranjeno svim konvencijama i ratnim pravilima. To ne treba ni dokazivati, jedino treba dokazati posledice, a čak su i one vrlo jasne svima – naveo je Jovanović.

S obzirom na to da je Srbija bombardovana 1999. pitanje je zbog čega do sada PUPS nije pokrenuo ovu priču i zašto porodice ne bi tužile grad za odsustvo reakcije.

Gradimir kaže da i to nije isključena varijanta.

– Za osiromašen uranijum neko mora da odgovara. Jesu oni bacali na Nagasaki i Hirošimu, ali su posle od Japana napravili najmoćniju silu, to je američki koncept – izjavio Jovanović.

Aleksandar Stajić, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, ima suprotno mišljenje od Jovanovića po pitanju podnošenja tužbe protiv NATO.

– Od tog pokretanja spora nema ništa. Podržavam sve što može da bude korisno za ovaj grad, ali mislim da ova ideja neće moći da se sprovede u delo. Prvo i osnovno je to što ne postoji pravni osnov za tako nešto, a drugo što nemamo nijedan pokazatelj da je u Vranju zbog osiromašenog uranijuma povećan broj maligniteta u odnosu na druge gradove – naveo je za lokalne medije Stajić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here