Jedan od najboljih evropskih košarkaških trenera Željko Obradović predstavljen je danas na konferenciji za medije kao novi trener Partizana. 

Na samom početku konferencije, predsednik kluba Ostoja Mijailović poželeo je dobrodošlicu Obradoviću.

– Dolazak Željka u KK partizan dosta znači partizanu, ali i zemlji Srbiji, kojoj je košarka važan segment života. Od današnjeg dana u srpskoj košarci neće ništa biti ista. Svaki predsednik kluba u svetu i evropi bi bio preponosan da pored sebe ima Željka i Savića. U poretkle vreme sam pretrpeo mnogo udarca, ali kada vidim ovaj dan danas, ti udarcui su se isplatili.

I sportski direktor kluba Zoran Savić obratio se novinarima.

– Pre tri meseca kada sam došao, bila je ideja da poptišemo trenera koji bi pravio razliku. Posle razgovora sa Ostojom prva ideja je bio Obradović, alitada je to bilo daleko za realizaciju. Govoriti o Željku kao treneru je suvišno, ideja je bila samo da dovedemo trenera, a posle da skupljamo igrački kadar.

Obradović se  vratio na isto mesto gde je počeo trenersku karijeru vratio 30 godina kasnije.

– Veoma sam srećan i ponosan. Stalno sam bio u kontaktu sa Zoranom Savićem, pokušavao sam da pomognem Partizanu svih ovih godina. Sada svi želimo da vratimo Partizan tamo gde priprema. Istorija ovog kluba je neverovatna, ne postoji klub koji je dao toliko igrača i koji su osvojili toliko trofeja. Jedini u rangu Partizana je Real Madrid – rekao je Obradović.

Popularni Žoc odmah je čestitao košarkašicama na zlatu na Evrobasketu.

– Čestike za KSS i devojkama, Marini i igračicama, fantastičan rezultat. Želim da iskoristim priliku da se zahvalim Ostoji na šansi koja mi je ukazana. Ono zbog čega ja dolazim u Partizan je ono što mi dolazi iznutra, i prezadovoljan sam što sam opet ovde. SU stalnom sam kontaktu bio sa Savićem, drago mi je što je Ostoja sredio finansijski malo klub. Treba da vratimo stvari unazad, jer je istorija ovog kluba neverovatna. Ne postoji klub u Evropi koji je dao igrače koje je dao Partizan, koji su postigli velike rezultate, jedijo je Real u tom rangu. Za mene je ova odluka bila prilično laka, bez obzira na to što je Zoran rekao. Prošle nedelje sam seo prvi put sa Ostojom i tad sam već odlučio da ću da prihvatim.

– Ovih dana sam se čuo sa mnogo prijatelja, ovo je čista emocija, a ne rizik kako su mi neki rekli. Ogromna želja postoji da krenem da radim, u ovom trenutku je najvažnije da stvorimo tim koji će biti konkuentan, tu je zvezda koja je dominirala, Budućnost, Olimpija, Igokea, svi zaslužuju respekt, da ne govorim o klubovima koji su u Evropi. Ali imamo želju i entuzijazam. Ne mogu da obećam ništa osim rada, da vratimo Partizan tamo gde mu je mesto. Biću srećan samo ako na kraju sezone kažem da sam i ja i igrači dali sve od nas na terenu.

Potom, usledila su i pitanja novinara, a brojna su se odnosila na formiranje tima.

– Mi smo se u petak dogovorili, posle sastanka prva stvar je bila da smo otišli do Arene, do mesta gde će nam biti kuća, do male sale gde su ulslovi izvanredni. Posle toga smo naravno krenuli da razmišljamo o svemu što nas čeka. Od petka do ponedeljka smo Zoran i ja smo dnevmno proveli deset sati, radimo i radićemo, kad budu prve informacije izaćićemo pred vas, vi ste važan faktor u poslu, i imaćete informacije koje su istinite i pravovremene. Moram i ovo reći: prilikom dolaska u Partizan, a nisu bili svi da budem trener, bilo je onih koji su tražili da pošaljem generalije, Bogdan Diklić je bio protiv da se vratim – nasmejao je Žoc sve u sali.

Osvrnuo se Obradović i na “dug” koji ima prema klubu.

– Ja bih više voleo u materijalnom (smeh). Mene je Partizan napravio, pomogao mi, godine koje sam ovde proveo i dve kao trener su mi omogućile da ja osećam ovo što osećam prema klubu. Ova odluka je bila daleko lakša za mene, samo motivacija, jer kad si motivisan nemaš limite, možeš sve, ali je važno da razgovaraš sam a sobom i koliko možeš da daš. Kada dođeš donekle i vidiš da možeš još malo, pitaše se koliko je to još malo. I kad dođeš do toga, shvatiš da moraš da imaš i ljude koji su spremni da jedni druge vučete. Jedva čekam da obavim prve razgovore sa igračima koji su ostali, da vidim gde su, da se okupimo, razgovaramo, danas sam bio u maloj sali, video Matovića kako radi sa tri mlada igrača. Za mlade je to tako, moraju da rade, da su u sali, jer niakd kolektivni trening nije napravio velike igrače.

Ono što navijače zanima jeste i povratak u Evroligu.

– u ovom momentu psotoje dva načina postoje dva načian da uđemo u Evroligu, osvajanje Evrokupa ili Evrolige, sve ostalo su priče. Postoji tema koja se otvorila, da Evroliga uključi veći broj klubova, i ranije sam govorio, Partizan i Zvezda zaslužuju da stalno budu članovi Evrolige, i Zvezda i Partizan natome moraju zajednički da rade. Da li će to biti moguće, to je pitanje za Evrolige, ali ne samo za Evroligu, nego i za nas ovde. Imajte u vidu da 11 klubova imaju “A” licencu i oni o svemu odlučuju, glasaju, izlaze pred bord. Ja ću biti najsrećniji kad budem odlazio odavde, kad bi Partizan bio u Evroligi na tri godine.

Pojačanja 

Novi trener Partizana je istakao da je pred njim veliki posao.

– Partizan je uvek bio avangarda u evropskoj košarci. Bio bih najsrećniji kad bi bilo 12 srpskih igrača, koliko je to realno, moguće, to je pitanje koje ćemo imati u narednom periodu. Sev ostalo je iluzorno pričati, obavestićemo vas o našim narednim potezima, imamo neke igrače koje smo izabrali, da vidimo i njihovo mišljenje, mladih igrača koji imaju ambicije da igraju kod nas, pa onda iskusnije, da vidimo sa njima zbog čega žele preko, a ne u Partizan. Taj posao nas čeka u narednom periodu.

Očekivanja navijača velika.

– Već sam odgovorio jedan deo ovo što ste me pitali. Sa svoje strane ću uraditi sve da se ponašaju onako kako profesionalni sportista treba da se ponaša. Nećemo nikad nikog provocirati, ni igrače, ni trener protivnika, ni ljudi iz uprave. To je osnovna stvar. Druga stvar, zvaću mog velikog prijatelja Dejana Radonjića da se vidimo i da pričamo, kao i sve ostale trenere sa kojima sam prijatelja. Presija od navijača u ovim mojim godinama niko ne može da napravi, kao što ja sam sebi mogu. Sa Čovićem sam u veoma korektnim odnosima, i voleo bih da se taj odnos nastavi i ne vidim da može biti drugačije, neće biti nikakvih problema. Poruka navijačima Partizan je da rade ono što su najbolje radili, da podržavaju igrače, da budu odani, da budu i u teškim trenucima za nas, da znaju da je ovog put do cilja koji smo zacrtali i da pokažu da su primer – da biodre nas i da ne čujemo nijednu ružnu reč ni zajednog protivničkog igrača. To je moja najveća želja. To ću stalno ponavljati. Mnogi partizanovci bi voleli da vide takvu sliku.

Obradović je otkrio i u kom momentu je prelomio da preuzme klupu crno-belih.

U kom momentu ste prelomili?

– Prelomio sam dan kad sam seo sa ostojom da pričam ozbiljno, nije to bilo prošla subota što su neki objavili, mi je smo pričali, ali ne o ozbiljnim stvarima. Onda smos e čuli, valjalo bi da se nađemo i pričamo, pa smo seli, pričali i to je bilo to. Verujem u intuiciju, kad donesem odluku miran sam, šta ja da radim što se ona nekome možda ne dopada. Rekli su mi da je Dalipagić rekao da “nisam valjda lud da preuzmem PArtizan”. Ja kažem da ludost može biti i dobra, svi smo mi u životu donosili neke lude odluke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here