Lična arhiva
Kao beba dobio pejsmejker: David Dimitrijević

Muke kroz koje prolazi 13-godišnji David Dimitrijević iz Surčina, teški srčani bolesnik dirnule su u srce mnoge naše plemenite zemljake, a najnovija donacija od 150 evra stigla je od humane Nadežde Radović iz Hohajma na Majni.

Njegovoj majci Snežani prosleđena je donacija, a nevolje ove samohrane majke dvoje dece, jer pored Davida ima i 12- godišnju ćerku Nadu ne prestaju od kada je pre osam godina pobegla od muža nasilnika. Snežana je bežala glavom bez obzira samo da zaštiti decu od muža i oca nasilnika.

Da podsetimo njen sin David je kao jedanaestomesečna beba imao dve operacije na srcu i jedva je preživeo. Ima ugrađen pejsmejker. Mališan pije posebne lekove, koji mnogo koštaju, a socijalna pomoć koju Snežana prima iznosi nešto više od 100 evra.

Stoga ju je donacija plemenite Nadežde posebno ganula.

– Hvala joj od srca, neka je Bog čuva i neka nagradi njenu dobrotu. Ne znam kako bih preživela da mi nije humanih ljudi. Moja deca nisu kao druga , oni nemaju igračke, garderobu im ne kupujem, nose ono što nam daju komšije ili što dobijem preko Crvenog krsta. Teška je to muka, stoga nam mnogo znači pomoć dobrih ljudi – kaže Snežana.

Ipak najveći problem za ovu nesrećnu ženu su skupi lekovi koje mora da pije njen sin David. Situacija se kod ove 39-godišnje žene dodatno zakomplikovala, jer je pre desetak meseci Snežana doživela masivnu plućnu emboliju. Završila je u bolnici, a na lekove je trošila više nego polovinu socijalne pomoći.

Ipak majka Snežana uvek prvo misli na svog mališana.

– Onima kojima se David učini na prvi pogled kao sasvim zdrav dečak, prevariće se ukoliko ne zadignu njegovu majicu i ne vide veliki ožiljak po sredini grudnog koša. Ili dok ne pročitaju opširan medicinski izveštaj i ozbiljnu dijagnozu (kardiomiopatija) – priča drhtavim glasom Snežana. Zbog malenog je ova uboga žena prinuđena da moli za novčanu pomoć.

Na pitanje da li joj neko pomaže, Snežana kaže da još ima dobrih ljudi.

– Pomažu mi poneke komšije. Oni su bili za mene i moju decu tu kad mi je bilo najteže, kada sam morala da bežim od muža. Sećam se da nisam imala šta da dam deci da jedu, pa sam bila očajna. Tada su mi donosili po teglu džema i kilo hleba. Zahvalna sam na tome, a za pomoć gospođe Nadežde Radović mogu samo nebu da zahvalim, da nas je pogledala i pružila nam neophodnu podršku – kazuje kroz suze ova siromašna žena.

Pre nego što se njen sin razboleo Snežana je radila u Gradskoj čistoći u Valjevu.

– Od kada se moj mališan razboleo nigde ne mogu da radim, jer ne mogu samog da ga ostavim ni na čas. Moram stalno da budem uz njega. On kada se umori, srce počne da mu lupa i dobro je da je majka uz njega.

Ova požrtvovana majka svakog meseca plaća sobicu 40 evra u kojoj živi sa svojom dečicom, a lekovi “pojedu” 60 evra. To znači da joj od socijalne pomoći ništa ne ostaje za hranu, pa živi od pošiljki humanih ljudi.

– Verujte mi nikad ne bih tražila za sebe, posla se ne bojim, ali kad čovek ima bolesnu decu uvek njih stavlja na prvo mesto, jer majčinska ljubav nema granicu. Srce mi se steže kad vidim koliko roditelji pružaju svojoj deci, a ja ne mogu da im dam ni ono najosnovnije. Verujte nema veće nesreće za roditelja. Srce hoće da mi prepukne – priča u suzama Snežana.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci “Vesti” ukoliko ste u mogućnosti i želite da pomognete malom Davidu Dimitrijeviću i njegovoj majci Snežani i makar malo olakšate tešku svakodnevicu, možete stupiti u kontakt s njima telefonom: +381 61 237 53 99 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Adresa je: Željeznička br. 71, Surčin, Srbija, a tu je i broj tekućeg računa (Banka Intesa) 160-5700100704765-59.

Nadamo se da će naši dobri čitaoci i ovog puta imati razumevanja za malog Davida i njegovu mamu Snežanu, koja pored njega mora da misli i na ćerkicu Nadu.

Kubure sa hranom

Pored lekova sa kojima uvek kubure, Dimitrijevići ne mogu da skupe dovoljno novca da kupe osnovne životne namirnice, a zbog duga za struju nemaju mirnog sna, pa im je svaka pomoć dobrodošla. Snežana se dovija kako zna i ume, ne želi da pokaže patnju i bol pred decom, ali kada mališani spavaju ova žena plače i moli se za zdravlje svojih mališana.

– Sam dragi Bog mi je poslao ove plemenite čitaoce “Vesti” da mi pomažu i olakšaju muke očajne majke – kazuje Snežana.