Lična arhiva
BOLEST UBIJA: Snježana Plavšić Đurović

Svaki novi dan je naša borba za opstanak, kaže Snježana Plavšić Đurović (46) koja sa sinom Gregorom (14) živi u Mahovljanima kraj Laktaša.

Dečak je rođen s retkom vrstom tumora jetre koji je saniran, ali su lekari otkrili da ima težak oblik skolioze. Snježana je udovica i, kao što su “Vesti” pisale, obolela je od karcinoma, a ima i 13 hroničnih oboljenja. Ona se svim silama bori da živi zbog sina jer, kako kaže, nemaju nikog svog, osim jedno drugog. Jada se da će Gregor možda opet ići u bolnicu.

Ovih dana plemenita Rajka Tarlać poslala je dar od 400 dolara ovoj siromašnoj porodici.

– Hvala divnoj Rajki na vrednom daru za mene i moje dete. Pomoć je stigla u pravom trenutku – kaže uplakana Snježana.

Ova hrabra majka je pre više od osam godina obolela od karcinoma materice, ostala bez jednog bubrega, otkazala joj je štitna žlezda, prebolela je emboliju i tuberkulozu, živi sa trombom… Pluća joj rade, svega, 40 odsto. Već skoro 15 godina, zbog bolesti, ne radi pa žive od davanja za tuđu negu i pomoć i dečjeg dodatka koje dobija sin. Novac ni blizu nije dovoljan jer samo na grejanje godišnje ode minimum 500 evra. Od pomoći humanih ljudi ranije je uspevala da bar nabavi za ogrev, ali nema 200 evra za lekove i odavno je prestala da ih kupuje, pa joj se stanje pogoršalo.

To što dobiju štedi maksimalno da bi preživeli, ali objašnjava da ni tako “ne dobace do kraja meseca”.

Kuću u kojoj su ona i sin izgradio je njen pokojni otac. Od tada na njoj ništa nije rađeno, a nemaju para za popravku.

– Voda je krenula kroz krov i balkon iznad ulaznih vrata, pa se tu kruni zid. U stalnom sam strahu da će početi da otpadaju komadi, a još više da može da dođe do požara zbog starih instalacija. Letnje oluje su samo dodatno pogoršale stanje – jada se ova napaćena žena zabrinuta zbog te opasnosti za njihove živote.

Ističe da je u životu održava borba za budućnost deteta i zato ne dozvoljava sebi da padne u očaj. Najveća želja joj je da poživi dok sin ne odraste i bude u mogućnosti da brine sam o sebi.

Kako pomoći

Svi koji žele da stupe u kontakt sa Snježanom Plavšić Đurović radi pomoći mogu to učiniti na adresu: Mahovljani, 78 250 Laktaši ili na broj telefona: + 387 66 768 601. Njen račun je:

IBAN: BA395620998121033815, SWIFT BIC: RAZBBA22

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here