pixabay.com
Američki vojnici

Gruzijski premijer Georgi Gaharija pozvao je Sjedinjene Američke Države da povećaju svoje prisustvo u regionu Južnog Kavkaza, piše list „Vzgljad“.

– Uveravam Vas, i zaista osećamo da je došao trenutak da ojačamo naše partnerstvo i saradnju, kao i američko prisustvo u ovom regionu – rekao je šef gruzijske vlade američkom državnom sekretaru Majku Pompeu koji se nalazi u poseti Tbilisiju.
On je zahvalio američkoj strani na podršci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Gruzije.

– Naše teritorije su okupirane, na njima su razmeštene okupatorske snage – rekao je Gaharija. Posle rata 2008. godine, Gruzija optužuje Rusiju da je „okupirala“ Abhaziju i Južnu Osetiju.

Majk Pompeo se tokom posete Gruziji sastao se sa predsednicom Salome Zurabišvili, koja je primetila da „ne postoji alternativa mirnom putu za postizanje deokupacije Gruzije, za šta se moraju koristiti svi pregovarački formati“.

Američki državni sekretar će se sastati i sa patrijarhom Ilijom Drugim i predstavnicima nevladinih organizacija, nakon čega će nastaviti obilazak drugih zemalja. Posle Gruzije, u koju je stigao 17. novembra, otputovaće u Izrael.

Podsetimo, gruzijska opozicija je, ne slažući se sa rezultatima parlamentarnih izbora 31. oktobra, protestvovala u centru Tbilisija protiv „falsifikovanja“ izbornih rezultata. Misija OEBS-a, koja je posmatrala izbore, konstantovala je da su izbori „održani uz poštovanje osnovnih sloboda“.

1 COMMENT

  1. Врема је и да Русија појача своје присуство у Мексичком заливу.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here