EPA-EFE

Novi koronavirus se širi suviše brzo i po previše mesta u Americi da bi mogao da se stavi pod kontrolu, upozorila je visoka predstavnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), dok su u nekim američkim državama postavljeni dnevni rekordi po broju novih slučajeva.

– Virus se suviše brzo širi po zemlji i to je veoma obeshrabrujuće”, izjavila je doktorka En Šučet iz CDC-a. Ocenila je da je skok u novim slučajevima “samo početak” i rekla da se novi slučajevi ne identifikuju dovoljno brzo i ne izoluju putem ispravnog praćenja kontakata zaraženih osoba.

– Mislim da postoji mnogo nerealnog razmišljanja širom zemlje u stilu – hej, leto je, sve će biti u redu, sve je prošlo. Ali nismo ni počeli da prevazilazimo krizu. U proteklih sedam dana bilo je mnogo zabrinjavajućih faktora – navela je Šučet.

I dok je broj zaraženih koronavirusom u SAD prešao 2,7 miliona, 32 države prijavljuju povećanje dnevnog broja slučajeva, a u 23 je porastao broj hospitalizovanih. U Kaliforniji, okrug Los Anđelesa postao je prvi u zemlji sa više od 100.000 potvrđenih slučajeva. Vlasti krive biznis i pojedince zato što nisu poštovali pravila, navodi Glas Amerike.

“Poruka mladima . niste imuni na virus”

Gradonačelnik Erik Garseti kaže da je zarazan jedan od 140 stanovnika Los Anđelesa.

– Počeli smo da podrazumevamo da ljudi oko nas nisu zarazni. Covid-19 preuzima kontrolu a mi moramo da je povratimo. Poruka mladima je – niste imuni na virus – upozorio je on.

Plaže će sada biti zatvorene za praznični vikend 4. jula. Vlasti brinu prizori prepunih plaža, kao što je viđeno u odmaralištu Rehobot Bič u Delaveru, gde je troje čuvara plaže testirano pozitivno na Covid-19.

U Teksasu, bolnice se bliže granici kapaciteta, a službe hitne pomoći rade danonoćno. U Hjustonu dobijaju 1.100 poziva po smeni, a radnici hitne pomoći tretiraju svaki slučaj kao mogući slučaj Covida.

U Arizoni, bolnice su takođe na ivici kapaciteta a broj umrlih raste.

– Virus, kako sada stvari stoje, ne ide nigde – rekao je guverner Dag Dusi koji je sada odlučio da zatvori barove, teretane i bioskope.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here