Tanjug
Rama, Vučić i Zaev

Premijer Albanije Edi Rama poručio da je vreme da se završi posao sa “malim Šengenom”, u cilju regionalne integracije i saradnje.

Na tom putu ne treba slušati one koji žele da politizuju taj proces, jer, kako je naveo Rama, to nikada nije pomoglo, već je bilo u cilju određenih privatnih i političkih agendi.

Rama je na video samitu koji je za lidere zapadnobalkanske šestorke organizovao vašingtonski Atlantski savet započeo svoje izlaganje sentencom da su “velike stvari napravljen od niza malih stvari i malih koraka”.

Kako je naveo, upravo na Zapadnom Balkanu su pokrenuti mali koraci ka ostvarenju velikog sna o regionu, koji je razvijen kroz mir i saradnju, a ti mali koraci, ističe, još važniji sada nego pre pandemije koronavirusa.

Rama je naglasio da se zbog pandemije očekuje recesija od osam odsto u našem regionu. Prema podacima Evropske banke za obnovu i razvoj, Zapadni Balkan će biti u grupi najviše pogođenih regiona zbog nedovoljne saradnje.

– Dramatično smanjenje zarade u turizmu smatram da možemo u takvim uslovima da kompenzujemo kroz više i snažnije saradnje, kroz više napredovanja i bržeg pružanja malih koraka – naglasio je Rama.

Zajednički nacrt dokumenta o ustanovljenju “malog Šengena”, koji su tri zemlje regiona usvojile prošle godine u Tirani, zapravo je praktičan plan za ekonomski razvoj regiona, uveren je Rama. Ali, istakao je albanski premijer, naši partneri treba takođe da budu brži u realizovanju ono što su nam obečali u smislu finansijske podrške.

– Ta inicijativa je komplementarna sa evropskom integracijom. Nije reč o inicijativi kao zameni za evropsku budućnost, već o inicijativi koja nas još više gura napred i čini odgovornijim, a istovremeno ukazuje nam da ne smemo da potcenjujemo potencijal regiona i naših političkih i obrazovnih kapaciteta – naveo je Rama.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here