Bilja Jović, RTS

Poslednji intervju Ljube Popovića. Intervju dat na dan otvaranja njegove samostalne izložbe u RTS, Iz opusa Ljube Popovića, koja je bila, paradoksalno, prva samostalna izložba slavnog slikara u Beogradu a iza sebe je već imao međunarodnu reputaciju i brojne izložbe u svetu.

U ovoj emisiji, autorke Zorice Pantelić, iz 2015. godine Ljuba je govorio o sebi, svojoj umetnosti i radu.

“Kad sam bio klinac, u Valjevu sam gledao kako čuveni Bebile Milošević zaroni u bazen i nestaje. Nema ga, dugo. A onda se tamo na kraju bazena pojavi ruka, zamlatara jedared i potone a u nama umre svaka misao. Mislimo: udavi se Babile Milošević.  A on se pojavi tamo odakle je krenuo. Onda zaronim ja i osećam da neću dugo izdržati ali velim sebi: još, Ljubo, još slabotinjo, još đavo te odneo, i ronim sve dalje. Tako je i sa slikanjem. Zaronim u sliku, provedem pred platnom sate i sate, a onda, kad mi se čini da sam na izmaku snage, vičem sebi to isto: još, Ljubo, još, đavo te odneo i slikam dalje. Onda primećujem da se slika otima, da postaje jača od mene, da me nadrasta, da dobija moć. Tada znam da sam na dugoj obali.”

U galeriji SANU u toku je retrospektivna izložba ovog jednog od najvećih savremenih srpskih slikara svetskog formata Ljube Popovića, koja će biti otvorena za posetioce do kraja oktobra.

https://rtsplaneta.rs/video/show/626749/

Na RTS Planeti je dostupno i 11 televizijskih i četiri radijska kanala, koja možete pratiti UŽIVO ili 72 sata odloženo, kao i VIDEOTEKA i SLUŠAONICA sa više od 20.000 naslova televizijske produkcije i radijskog stvaralaštva.