Tanjug
Vučić i Hoti sa Lajčakom i Borelom

Analitičar Artan Muhadžiri izjavio je da je krajnje vreme da postignu konačni sveobuhvatni dogovor, jer je kako kaže, ključ mira i stabilnosti regiona upravo u ovom sporazumu.

Muhadžiri smatra da “status kvo” predstavlja blokadu za evropske integracije i Kosova i Srbije i da ne može doći do geopolitičke i geostrateške normalizacije Balkana bez konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

– Svi ovi razgovori vode do cilja, odnosno finalnog sporazuma, a koji će očigledno, biti veoma delikatan. Potrebno je izvršiti balans interesa obe strane. Stoga je normalno da se za konačni sporazum traži vreme. Ali ono što je najbitnije je da postoji volja da se ide napred. I sastanci u Vašingtonu i Briselu pokazuju da smo u finalnoj fazi koja vodi ka sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu koji će biti prihvatljiv za obe strane – kaže Muhadžiri.

On takođe smatra da je učinjen pomak u procesu dijaloga između Kosova i Srbije.

– Nakon dužeg vremena razgovara se o konkretnim stvarima, o finansijskim potraživanjima i nestalim. Dobra vest je što su i premijer Hoti i predsednik Vučić odlučili da budu konkretniji, da se udalje od populizma i političkih igara koje ne donose ništa dobro građanima dve zemlje – ističe Muhadžiri.

Evidentno da je dijalog Kosova i Srbije postao dinamičniji kaže Muhadžiri, dodajući da je to rezultat međunarodnog pritiska, ali i dobre volje kosovske i srpske strane. On ističe da postoji koordinacija SAD i EU po pitanju postizanja konačnog dogovora između Beograda i Prištine.

– Još od 90-tih godina nijedan politički sporazum na Balkanu nije sproveden bez tesne saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, a što će se dogoditi i sada. U različitim fazama, jedna od njih će imati primat, prvo je to bila EU, potom Vašington, pa će se primat vratiti na EU. Ali u završnici je neohodna tesna saradnja između EU i SAD kako bi se postigao sporazum – zaključuje Muhadžiri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here