EPA/Carlos Ortega
Antonio Gutereš

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na mir i pravdu na sastanku Saveta bezbednosti UN povodom obeležavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Gutereš je rekao da je Rusija agresijom na Ukrajinu direktno prekršila Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodni zakon, prenosi Si-En-En.

“Krajnje je vreme za mir, pravedan mir zasnovan na Povelji Ujedinjenih nacija, međunarodnom pravu i rezolucijama Generalne skupštine“, istakao je Gutereš.

Generalni seketar je dodao rat u Ukrajini “ostaje otvorena rana u srcu Evrope”, dve godine od početka rata i 10 od ruske aneksije Krima.

Gutereš je rekao da “svi počinioci moraju biti pozvani na odgovornost” za izveštaje o mučenju i seksualnom nasilju nad civilima i zatvorenicima.

Istakao je da je skoro četiri miliona Ukrajinaca interno raseljeno, a da je potrebna humanitarna pomoć za više od 14,5 miliona ljudi unutar zemlje.

On je takođe upozorio na širenje sukoba i “podsticanje regionalne nestabilnosti”.

2 COMMENTS

  1. A tako niste govorili kad je NATO izvršio brutalnu agresiju na Srbiju
    1999 te.i na RS 1994 i pete.
    Dobro, vi onda niste bili na čelu UN,ali svejedno svi ste isti.

  2. Otkud vas briga za povelju UN. Setite se 1999. Otkud to da Izrael ubija i kasapi Palestince a UN apeluju. Vi nemate nikakav značaj u svetu, jer vaše rezolucije se tumače kako god nekome odgovara. Amerika je najveće zlo današnjice, a UN ni da guknu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here