Vreme: Vučić zastrašuje medije

0

Na konferenciji za novinare rekao da je Vreme list Miroslava Miškovića: Vučić

Vreme je ranije objavilo tekst "Otkrivena tajna ministarskog sefa" koji se bavi ugovorom o prodaji JAT-a kompaniji Etihad ervejs.

 

Vučić je juče javnosti predstavio ugovor s kompanijom Etihad, a na konferenciji za novinare je rekao da je Vreme Miškovićev list.

 

"Kao što je nekad kao generalni sekretar SRS-a političke neistomišljenike nazivao ‘stranim plaćenicima’ i ‘domaćim izdajnicima’, tako sada nedeljniku Vreme lepi etiketu ‘Miškovićeve novine’. Kao što je nekad kao ministar informisanja, tako i sada kao predsednik Vlade Aleksandar Vučić klevetanjem, zastrašivanjima i pritiscima sa pozicije moći želi da onemogući slobodan, objektivan i profesionalan novinarski rad", kaže se u saopštenju Vremena.

 

Dodaje se da je "svojim ispadima na konferenciji za medije i klevetom, premijer Vučić pokazao da ne može da se odvoji od radikalske senke", kao i da "nije razumeo niti usvojio evropske vrednosti za koje se deklarativno zalaže kada nađe za shodno".

 

"Uprkos retorici zastrašivanja, diskvalifikacija i teškom pritisku sa pozicije moći, nedeljnik Vreme će kao i do sada nastaviti sa nezavisnim, profesionalnim i objektivnim radom u javnom interesu, u šta spada i analiza ugovora sa Etihadom obelodanjenog na premijerovoj konferenciji za medije", saopštila je redakcija.

 

UNS: Vučić neprimereno kritikovao Vreme

 

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je da je premijer Aleksandar Vučić, javnom analizom teksta iz nedeljnika "Vreme" na "neprimeren i nesrazmeran" način kritikovao medije.

 

"Premijer Vučić je isticao da su nedeljnik ‘Vreme’ i Balkanska istraživačka mreža (BIRN) netačno i zlurado pisali na temu ugovora koji je u četvrtak objavljen na sajtu Vlade. Premijer se posebno osvrnuo na to da je tekst nastao u okviru projekta koji je finansirala EU i da ne veruje da je to stav evropskih zvaničnika", podsetio je UNS i ukazao da svi građani, uključujući i nosioce vlasti, imaju pravo da kritikuju medije, javno i kroz samoregulatorna i regulatorna tela, kao i na zakonom predviđen način.

 

"S druge strane, pridržavajući se Kodeksa novinara Srbije, i uvažavajući obavezu da izlože većem pritisku rad javnih vlasti, mediji imaju dužnost da kritički sagledavaju odluke i postupke vlasti", piše u saopštenju uz ocenu da je premijer Vučić "zloupotrebio" javno obraćanje s obzirom na to da većina gledalaca direktnog prenosa nije upoznata s tekstom u nedeljniku "Vreme".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here