Vrh Euleksa primao mito za zataškavanje istine

0

Uz malo "podrške" zatvorili slučaj Ljimaj, Toljaj i mnoge druge
 

Prema pisanju lista, odeljenje za borbu protiv korupcije je tokom prisluškivanja učesnika nekih kriminlanih radnji, prisluškivala i glavnog tužioca Euleksa Jaroslavu Novotnu i predsednika skupštine sudija Euleksa Frančeska Florija, koji su se sastajali sa različitim posrednicima u cilju zataškivanja teških kriminalnih dela.

 

Veruje se da su oni doprineli zatvaranju krivičnog postupka protiv poslanika Fatmira Ljimaja, bivšeg generalnog sekretara Ministastva zdravlja Iljira Toljaja i u slučaju eksplozije u lokalu Envera Sekiraće, za šta su osumnjičeni pripadnici specijalne jedinice Policije Kosova iz regiona Uroševca.

 

Tužilac Marija Bamijer je, prema pisanju prištinskog lista, prikupila konkretne materijalne dokaze protiv dvojice visokih zvaničnika Euleksa, ali i bivšeg zamenika glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova Džonatana Ratela, koji je navodno ometao istragu protiv Novotne i Florija i pokrenuo postupak protiv Bamijerove zbog parkiranja vozila i dolaska njene ćerke u kancelariju tužioca.

 

Ratel je, prema Kohi, ometao najmanje još jednu istragu protiv deset osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, u koju su bili ukljućeni poznati biznismeni i političari. Da bi se ponovo otvorile ove istrage bilo je neophodno da se interveniše direktno iz Brisela.

 

Šef Euleksa Gabriele Meuči je za Koha ditore rekao da Euleks ima ekipu profesionalaca koji rade u "teškom okruženju".

 

"Naš je zadatak da ispunimo mandat koji smo dobili razmenom pisama predsednice Kosova i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost. Profesionalci Euleksa imaju moju punu podršku", rekao je Meuči.

 

U dugom tekstu Koha donosi postupke i način na koji su visoki zvaničnici Euleksa primali mito da bi rešili slučaje Ljimaj, Toljaj i Sekiraća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here