pixabay.com
Foto: Ilustracija

U Evropskoj uniji postoje različita tumačenja sankcija protiv Belorusije, posebno što se tiče zabrane preleta za avionski saobraćaj.

Dok Evropska agencija za bezbednost aviosaobraćaja (EASA) smatra da je direktivom od 2. juna, kompanijama registrovanih u EU zabranjen prelet beloruskog vazdušnog saobraćaja, pojedine nacionalne agencije to drugačije tumače.

Tako i Ministarstvo saobraćaja Austrije koje smatra da su takvi letovi de fakto tek novim sankcijama od 21. juna zabranjeni.

EASA je poručila članicama, kako piše bečki dnevnik “Prese”, da su izdate smernice obavezujuće.

Nadležne vlasti u pojedinim članicama polaze od toga da se radi o “preporučenim korektivnim merama “.

Tako je irska agencija avikompanijama registrovanim u toj zemlji poručila da treba da izbegavaju beloruski vazdušni prostor, a u Austriji je samo zamoljeno da kompanije i piloti ne koriste taj vazdušni prostor.

Međutim pritisak je veliki na aviokompanije, pa i privatne, da se povinuju odluci EU.

Tako se mala kompanija IJM požalila da je vršeni pritisak, kojem su se povinuli od petka, suprotan zakonima i najavio je traženje pravnog leka protiv pretnji nadležnih austrijskih vlasti.

IJM smatra da ne postoji zabrana za prelet Belorusije, već samo zabrana plaćanja taksi za korišćenje vazdušnog prostora beloruskim vlastima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here