Vesti
PODVIG HEROINE SE NE ZABORAVLjA: Diana Budisavljević

Jedan vrtić u glavnom gradu austrijske pokrajine Tirol, Inzbruk, od ove nedelje i zvanično nosi ime Diane Budisavljević, heroine koja je spasla više od 10.000 dece iz ustaških logora NDH tokom Drugog svetskog rata.

Time je zvanično odata počast ženi koja je spasila na hiljade, pre svega, srpskih mališana od sigurne smrti u ustaškim logorima.

Inicijativa da vrtić ponese ime Diane Budisavljević potekla je od organizacije mladih ljudi srpskog porekla – Srpska pravoslavna omladina Insbruk “Spoji” iz Insbruka, uz podršku Ambasade Srbije, Generalnog konzulata u Salcburgu i Sprske pravoslavne crkve u Austriji.

Skoro desetogodišnja borba na ovaj način dobila je epilog i ime Diane Budisavljević sačuvano je od zaborava u ovom austrijskom gradu.

Odluku gradskih vlasti, od kraja prošle godine, da gradski vrtić u ulici Burghard Brajtner preimenuju u “Gradski dečji vrtić Rajhenau istok – Diana Budisavljević”, “Spoji” je tada pozdravila, a u pismu Senatu i Odboru za kulturu grada istakla da da je to veoma važno za kulturu sećanja, jer je potrebna i određena doza hrabrosti da se jedan vrtić, koji je do sada bio imenovan po nacističkom lekaru Burghardu Brajtneru, preimenuje po inzbruškoj spasiteljki dece.

Ukazuju i da je ostavljeno ime ulice u kojoj se nalazi vrtić, po Burghardu Brajtneru uz sve potrebne oznake koje ukazuju na njegovu nacističku prošlost i dela protiv čovečnosti, čime se stvara uspešna konfrontacija sa istorijom Drugog svetskog rata i priprema put za uspešnu kulturu sećanja.

Ipak, “Spoji” izražava žaljenje što u tekstu o imenovanju dečijeg vrtića, koji je objavljen u zvaničnom glasilu grada Inzbruka “Inzbruk informiše”, nijednom rečju ne spominje da se radi o desetine hiljada pretežno srpske dece, koju je Diana spasila.

Inače, Senat austrijskog grada Inzbruk je krajem novembra prošle godine jednoglasno odlučio da na spomen ploči, koja se postavlja na rodnoj kući Diane Budisavljević, stoji da je “spasavala uglavnom srpsku decu iz logora NDH”.

Diana Budisavljević, poreklom Austrijanka, bila je udata za Srbina, lekara Julijana Budisavljevića, Srbina iz Hrvatske, a uz pomoć još nekih pojedinaca koji su joj pružali podršku, spasila više hiljade pretežno srpske dece iz koncentracionih logora u NDH.

Da se radi o jednoj od najvažnijih ličnosti glavnog grada pokrajine Tirol potvrđuju i istoričari, među kojima i Horst Šrajber, stručnjak za kulturu sećanja, koji je ranije rekao da će njena hrabra dela biti uvažena kroz ploču na zgradi u kojoj je provela detinjstvo u ulici Marije Terezije, na “Obekser Hausu”.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime