Screenshot/Instagram

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je zahtev o prijemu Kosova u Savet Evrope, o kome će se raspravljati danas, očigledno rezultat politike zemalja koji su pokrovitelji kosovske nezavisnosti. Istakao je i da Srbija ima adekvatne odgovore na sve moguće situacije, kao i da ne pokazuje unapred sve karte.

On je rekao da je reč o rušenju svih pravila i svega što je do sada bio uslov da neka država postane članica Saveta Evropa, a što, kako je ukazao, Kosovo ne ispunjava.

Vučević je naveo da se prvi put dešava da jedna teritorija koja nije država dobije priliku da uđe u Savet Evrope, odnosno da ima status favorizovanog subjekta u međunarodnom javnom pravu u procesu priključivanja toj organizaciji.

– Kosovo nije država, prvi put imate jednu teritoriju koja nema subjektivitet države, a guraće se, odnosno favorizovaće se da postane članica Saveta Evrope bez konsenzusa. Pali su svi principi koje su sami postavili – kazao je Vučević.

On je naveo da države koje snažno promovišu jačanje subjektiviteta Kosova, u međunarodnim odnosima, ne poštuju ni ono što su zadali kao zadatke ili obaveze prema administraciji u Prištini.

– Oni su naveli tri uslova – vraćanje zemlje posle osam godina po pravosnažnoj i izvršnoj presudi manastir u Dečani. Drugo je bilo ono što čekamo, ako se ne varam, već 11 godina, a to je Zajednica srpskih opština. U skladu sa Briselskim sporazumom, koji je bio pod okriljem ili pokroviteljstvom Evropske unije. I treće je da se zaustavi eksproprijacija zemljišta, odnosno imovine u srpskim opštinama. E sada su došli do zaključka da je dovoljno što se Priština saglasila ili prihvatila da izvrši sudsku presudu i vrati zemljište manastiru Visoki Dečani i da je to već “zelena lampica” ili momenat kada oni mogu da otpočnu proceduru – rekao je ministar.

Istakao je da Srbija ima adekvatne odgovore na sve moguće situacije, pa i na ono što će se dešavati u Savetu Evrope, kao i da ne pokazuje unapred sve karte.

– Mi da gledamo na političkom, diplomatskom planu da uradimo sve što možemo, a naravno da država Srbija ima adekvatne odgovore u odnosu na ovo što će se dešavati u Savetu Evrope, da ne istrčimo mi unapred, da se ni ne junačimo. Da vidimo šta su državni i nacionalni interesi Srbije i kako da ih u ovim gotovo nemogućim uslovima štitimo – zaključio je Vučević.

3 COMMENTS

  1. Браво
    🇷🇸🇷🇸🇷🇸
    Да имамо
    Адекватне одговоре …
    Надам се
    Боже☦️Помози

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here