Miloš Vučević

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je za RTS da će od jeseni novi komandant Kfora biti turski general – to je i prvi put da Ankara komanduje mirovnom misijom NATO-a.

Turska pojačava svoje prisustvu u južnoj srpskoj pokrajini. Od 4.511 vojnika Kfora, 780 je iz Turske, dok je iz SAD 679, zvanični su podaci NATO-a. Procene ukazuju na to da bi do kraja godine brojnost turskog kontingenta u Kforu mogla da dostigne hiljadu pripadnika.

– Najveći kontingent NATO-a na KiM, u sastavu Kfora biće iz Turske. Prvi put komandant Kfora dolazi iz Turske – kaže Vučević.

Naglašava da Srbiji ne odgovara nikakav sukob sa Turskom, jer to nije nacionalni interes.

– Turska je velika država, sila i ima značajan politički ekonomski uticaj na prostoru Zapadnog Balkana i mi moramo da gledamo da imamo što bolje odnose sa Turskom, ali na potpuno različite načine gledamo na pitanje KiM. Interesantno je da se njihova vojna kasarna u Prizrenu zove po sultanu Muratu, što je snažna asocijacija za sve nas na ovim prostorima – navodi Vučević.

Ministarstvo odbrane uputilo je protestnu notu ambasadoru Turske, kaže Vučević, zbog poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

2 COMMENTS

  1. Znači Erdokan je prodao ulazak Švedske u NATO za uticaj na Balkanu ??? Da se mi držimo Dačićevih reči – kad Turci sledeći put krenu na EU da se sklonimo…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here