Tanjug
Miloš Vučević

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević poručio je uoči nove runde pregovora u Briselu da je za Beograd dijalog jedini način za rešavanje problema, ali da je situacija teška jer, kako je naveo, režim Aljbina Kurtija ne preza ni od čega da pokaže silu i jedino se bavi maltretiranjem Srba.

– Nastavljaju hapšenja Srba po nekim starim optužnicama, imali smo 15 napada na srpsku decu, isto toliko pokušaja da se spreči funkcionisanje zdravstvenog sistema zemlje, nebrojeno napada na verske objekte. Blokada srpskih proizvoda traje već tri meseca, pokušavamo na razne načine da ne dođe do nestašice lekova. Mi u jednoj tako teškoj atmosferi i dalje pokazujemo dobru volju i pokušavamo da nastavimo dijalog. I što je najvažnije – da sačuvamo mir. Zadatak Srbije je da sačuva srpsku zajednicu i crkve na Kosovu i Metohiji, jer kada postoje oni, postoji i Srbija – rekao je Vučević za Kurir.

Govoreći o tome šta Srbi s Kosova mogu da očekuju u narednom periodu i dokle vlasti u Prištini mogu da idu, Vučević je istako da se teško mogu dati optimistične procene dokle god je Kurti tu gde jeste.

– Svakoga dana režim Aljbina Kurtija se bavi samo i jedino maltretiranjem Srba i čini sve da im oteža život. U osnovi Kurtijeve politike je etnički očišćeno Kosovo od Srba i on pokušava to da ostvari pomoću raznih alata, pritisaka, ugrožavanja života Srba. Kurti neće stati. Bojim se da će doći do dalje eskalacije na terenu, jer ne vidim ni promil volje kod njegovih saradnika i njega da odustanu od svojih ciljeva – naveo je Vučević.

Istakao je i da Srbija neće dozvoliti da Srbi napuste svoja vekovna ognjišta.

– Činimo sve da im pomognemo, da ih ohrabrimo i ojačamo. Naredni dani i nedelje će biti teški. Predsednik Vučić posle Brisela putuje na sednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Nadam se da će se objektivno sagledati ko proizvodi nemire i sukobe na Kosovu i Metohiji, a ko u tome ne učestvuje. Srbija nije ni provokator, niti joj je u interesu da se stalno proizvode sukobi, već je čvrsto na braniku međunarodnog prava i Povelje UN – rekao je Vučević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here