ATAImages
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom svečanog uručenja Nobelove nagrade za književnost, uputio je večeras čestitku austrijskom piscu Peteru Handkeu.

“Poštovani prijatelju, primite moje iskrene čestitke. Kao laureat Nobelove nagrade upisali ste se među besmrtne. Ova nagrada jeste nagrada za Vaš izuzetan književni rad, za Vaše znanje i stvaralaštvo, ali isto tako i za neprikosnovene moralne odlike, za hrabrost i dostojanstvo, kojima se borite za svoje ideale vrhunskog intelektualca”, naveo je Vučić u čestitki Handkeu.

– Srbija Vas smatra za istinskog prijatelja i, biću slobodan da kažem, Vašu Nobelovu nagradu doživljavamo kao da je dobio neko od nas. Sada, uz Ivu Andrića, slavimo još jednog našeg Nobelovca – istakao je predsednik Srbije.

“Nadam se, dragi prijatelju, Vašoj skoroj poseti Srbiji”, navodi se u čestitki predsednika Vučića austrijskom piscu povodom svečanog uručenja Nobelove nagrade za književnost.

6 COMMENTS

  1. “Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno”, rekao je Dobrica Ćosić opisujući povijest, sadašnjost, a kako se čini i budućnost srpske politike.
    Lavoslav (Leopold) Ružička…Vladimir Prelog…Ivo Andrić…Sve Hrvati dobitnici Nobelove nagrade…

  2. Срби су срећан народ. Сви нас бране и воде у благостање. То су радили Турци, то је увек радила аутокефална Српска Црква, То је радио Александар Карађорђевић, то су радили Тито и партија, данас то раде Брнабић и Александар Вучић. Зато је данас, половина Срба побегла из Србије да по целом свету прича како ми живимо у благостању у Небеској Србији.
    Само није јасно да ли је Аустријанац Петар Хандке бранио Србе или Србе који су једини (на овом свету) бранили творевину Аустро-Угарског каплара, хохштаплера Тита.

  3. Зашто је шведска доделила Нобелову награду неком ко је бранио Србе. За време распада Југославије, Шведска није радила ништа у корист Срба. Напротив.

  4. Вучићу, ми имамо два нобеловца и један пријатељ нобеловац и то:

    1. Лавослав (Леополд) Ружичка (Вуковар, 13. септембар 1887 – Мамерн, 26. септембар 1976) био је југословенско-швајцарски научник, чешког порекла. Носилац је осам почасних доктората – четири за науку, два за медицину, и по једног за природне науке и право. Године 1939. године постао је добитник Нобелове награде за хемију.

    2. Иво Андрић (Долац, код Травника, 9. октобар 1892 – Београд, 13. март 1975) био је српски и југословенски књижевник и дипломата Краљевине Југославије. Иво Андрић је одбранио докторску дисертацију (Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине (Die Entwicklung des geistigen Lebens in Bosnien unter der Einwirgung der turkischen Herrschaft)) на Универзитету у Грацу 1924. године. Године 1961. добио је Нобелову награду за књижевност.

    3. Петер Хандке (Грифен, 6. децембар 1942) аустријски је књижевник и активиста, немачко – словеначког порекла. Велики је пријатељ Србије. Добио је Нобелову награду за књижевност 2019. године, која му је додељена на свечаности 10. децембра 2019. године.

  5. Наставак:

    Са наших простора потиче још један нобеловац, Владимир Прелог (Сарајево, 23. јул 1906 – Цирих, 7. јануар 1998) је био познати швајцарски хемичар југословенског порекла, који је већину живота провео научно ангажован у Хрватској, Чехословачкој и Швајцарској. Пионир је стереохемијских истраживања и добитник Нобелове награде за хемију 1975. године „за истраживање стереохемије органских молекула и реакција“,коју је поделио са британцем Џоном Корнфортом који се бавио стереохемијом ензимских реакција.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here