Tanjug/AP
Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na beogradskom aerodromu Nikola Tesla nemačku kancelarku Angelu Merkel koja će boraviti u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.

U delegaciji koja je dočekala kancelarku, jednu od najmoćnijih političara današnjice je i ambasador Nemačke Tomas Šib i ambasadorka Srbije u nemačkoj Snežana Janković.

Avion je sleteo u 16.15 minuta, a predsednik Vučić dočekao je kancelarku sa buketom cveća.

Ovo je drugi put da Aleksandar Vučić u Beogradu dočekuje Merkel, prethodni put bilo je to 2015. godine u ulozi predsednika Vlade.

Vučić se od 2014 godine sastao 16 puta sa nemačkom kancelarkom. Početkom juna 2014. godine razgovarali su u Berlinu, tri meseca kasnije u okvoru Berlinskog procesa takođe u Berlinu, a potom je usledio dolazak Merkel u Beograd. Iste 2015. godine, 26. avgusta dvoje državnika razgovalo je u Beču u okviru Berlinskog procesa, a samo dve nedelje kasnije usledio je susret u Berlinu. U sedmom mesecu 2016. sastali su se u Parizu, u okviru Berlinskog porcesa a u martu naredne godine u Berlinu, kao i u februaru i aprliu 2018. godine.

Te godine sastali su se pet puta, pored ta dva puta u Berlinu, predsednik Srbije sa nemačkom kancelarkom razgovarao je još u Sofiji, Helsinkiju i Parizu.

Naredne 2019. godine sastali su se tri puta u Davosu, Berlinu i Njujorku. 2020 održana je video konferencija.

Svečana ceremonija biće organizovan ispred Palate Srbija nakon čega će uslediti sastanak dvoje državnika, a potom i sastanci delegacija.

Avion kojim je došla kancelarku dopratili su migovi 29 Vojske Sribije, koju su brigu o bezbednosti Merkel preuzeli po ulasku naš vazdušni prostor.

U čast Merkel, koju zovu i Kraljica Evrpe, u znak dobrodošlice na zgradu Geneksa na Novom Beogradu postavljene su ogromne zastave Nemačke i Srbije, a širom grada i brojni bilbordi na kojima piše “dobrodošli kancelarko”.

Odlazeća nemačka kancelarka posetom Beogradu počinje mini balkansku turneju tokom koje ce 14. septembra boraviti u Albaniji, gde ce biti organizovan zajednički ručak sa premijerima država regiona.

Prema oceni domaćih analitičara time je Berlin jasno stavio do znanja da Srbija ima ključnu poziciju u regionu i da svi procesi na Zapadnom Balkanu najvećoj meri zavise od Beograda.

Posetu ocenjuju i kao nameru Merkel da na kraju mandata i političke karijere nasledniku ostavi “u zaostavštvinu” upravo Zapadni Balkan.

Ocenjuje da ce Merkel reći da Nemačka ne menja politiku kada je reč o ovom regionu i da Berlinski proces ostaje na snazi kao mehanizam koji bi trebalo da nas približi EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here