EPA/Martin Divisek
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da se u preporukama Evropskog parlamenta, pored sankcija Rusiji, spominje i međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova, što je sakriveno od javnosti, poručujući da se zbog takvih preporuka nije naročito zabrinuo, da nismo zainteresovani za priznanje Kosova, i da sami donosimo odluke, u sopstvenom interesu.

Na pitanje ima li rezolucija EP, prema kojoj se napredak Srbije u EU i pristup fondovima,uslovljava uvođenjem sankcija Rusiji, političku snagu ili posledice, Vučić je rekao da, pre svega, nije reč o rezoluciji, već o preporukama, ali da je suština u tome što je ostalo sakriveno da se u njima spominje i međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova.

– Nisu u pitanju samo sankcije. Znam da postoji deo javnosti koji bi da disciplinuje i predsednika i vladu, da nam objasne kako moramo pod hitno da uvedemo sankcije, jer je to u najboljem interesu zemlje, dok je sve ostalo loša politika za Srbiju, zbog koje ćemo da ostanemo bez EU puta. Ali, preskočili su da pročitaju deo koji govori da moramo da priznamo nezavisno Kosovo, pa pitam sve te ljude, koji hoće da nam govore o nečijoj dobronamernosti, što su to sakrili – rekao je Vučić.

Zašto ne obavestimo građane šta stvarno traže od nas, a teže je od sankcija Rusiji, o kojima, kaže, sluša više od 270 dana.

– Jedan deo političke i medijske javnosti krije to od ljudi, jer bi onda bilo jasno šta takvi poslanici stvarno žele Srbiji, i bolje bi se razumela pozicija Srbije i državnog rukovodstva. Zato je potrebno da se krije – konstatovao je Vučić.

Dodao je da je ponosan na ono što je predsednik Azerbejdžana juče rekao – da je on (Vučić) napravio da Srbija bude prepoznatljiva po tome što je slobodarska, samostalna i nezavisna, i da se samostalnost zemlje ne ogleda u himni, zastavi i grbu, što ima svaka država, već u načinu donošenja odluka, ponašanju u međunarodnoj areni.

– Ako je zahtev 79 odsto poslanika EP taj da priznamo nezavisnost Kosova, da je to najvažnija preporuka, onda se potvrđuju moje reči da, sve i da uvedemo sankcije Rusiji, potapšaće nas po ramenu, ali će onda stići nova rezolucija sa neophodnim priznanjem Kosova – rekao je Vučić.

Dovoljno je, kaže, iskusan da to zna, dodajući da je i sinoć skoro do ponoći bio 50 puta na vezi sa Briselom, i reagovao na svaku reč i slovo.

– Nisam se naročito uzbudio i uznemirio zbog preporuka EP. Dokon pop i jariće krsti. Izgleda da im sve ide kao po loju, pa su zabrinuti za naše odluke. Hvala im za brigu, nismo zainteresovani za međusobno priznanje sa Prištinom – poručio je Vučić.

A, što se tiče sankcija Rusiji, naveo je da Srbija ume sama da donosi odluke i razume potrebe svoje zemlje i građana, dodajući da čestita Evropi, jer su, “usrećili” svoje zemlje i narode sankcijama Moskvi.

– Mi ćemo da nastavimo da slušamo sve što govore, da pokazujemo poštovanje, a odluke ćemo da donosimo u interesu našeg naroda i države – zaključio je Vučić.

5 COMMENTS

  1. Proglasiti NEPRIJATELJSKIM ČINOM bilo kakvo pominjanje priznanja tzv Kosova uz uručivanje protesne note ambasadorima te zemlje i postepenu redukciju saradnje na svim nivoima…nek počnu da vode računa šta je pristojno a šta ne !!!

  2. Šta ima da priznaješ, tako je keko je, Kosovo je Kosovo.Kada na kosovu bude živelo 5 miliona Srba opet će biti Kosovo, Kosovo. Isto kao što je sada sa 2 miliona Albanaca, opet je Kosovo ,Kosovo. I uvek će biti Kosovo dok mu narod koji tamo živi ne promeni ime. I kada promeni opet će tamo živeti narod pa makar se sam taj narod zvao Majmuni. Ako tako odluče da se zovu.

    • U južnoj srpskoj pokrajni, koja se zove Kosovo i Metohija (skraćeno KiM), pored ostalih nacija, živi i oko 600 hiljada Albanaca…ne zna se da li su u startu namerno lagali da ih ima 2 miliona, ili je mortalitet povećan zbog osiromašenog uranijuma koji njihovi “saveznici” nisu štedeli u bombardovanju Srbije 1999 iznad KiM , ili se broj redukovao zbog ekonomskih migracija jer Albanci unazad 20 godina beže od siromaštva…Ne slažem se ni u konstataciji da na tzv Kosovu možda žive majmuni, jer oni ne umeju da lažu…Suština je da su Albance koji su hteli suživot sa Srbima ubijali njihovi (zbog čega su, izmedju ostalog, optuženi u Hagu), kao i da bi se obični ljudi lako dogovorili da kriminalci na vlasti u privremenim institucijama tzv Kosova ne huškaju na rat jer su nesposobni da obezbede ekonomski razvoj toj teritoriji….

  3. Iskreno, kako to EP planira da zakonski sprovede priznanje, kada je KiM po UN sastavni deo Srbije (bar zvanicno)? Priznanje KiM od kvinte i nekoliko njihovih dupelizaca, ne znaci ama bas nista! Da to nesto vredi i da to moze bez Srbije, ne bih oni nas trazili i pritiskali. Gledano sa tacke izvodljivosti, Srbija bi prvo trebala da se odrekne dela svoje suverene teritorije (pre priznanja), pa tek onda da razmene note o priznanju sa KiM (te neke novonastale teritorije). Da li iko normalan moze da zamisli da bi bilo koji predsednik, bilo koje drzave stisno petlju da to uradi? Da li se narod nesto pita? A pogotovo kada je u pitanju Srpski narod! Neka ‘neko’ iz Srbije to pokusa i garantujem ti da nece biti ni ‘njega’ ni Siptara, vise! ZIVELA SRBIJA!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here