Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da, iako država nije formalno uvela, do kraja marta je na snazi vanredno stanje.

– Za nas su tih osam meseci najtežih u poređenu sa svih prethodnih deset godina – objasnio je on u intervjuu za Pink.

Struja je postala problem ističe i sada dok je leto te ukazao da država svakog dana plaća dva do tri miliona dnevno za kupovinu struje.

Rekao je da ne želi da plaši građane, već samo da ih informiše o situaciji i šta država može, šta radi, i šta ne zavisi od nas.

Ukazao je da kada se čuje da ministar privrede Nemačke Robert Habek govori o merama štednje, da Hanover isključuje toplu vodu u javnim kupatilima, iako je to nekome smešno, pokazuje da se radi o ozbiljnim ljudima koji sagledavaju budućnost i razumeju šta dolazi.

– Mi se već sada suočavamo sa velikom sušom koja pravi probleme. Mi ne bismo uvozili struju danas da nema suše, ali plaćamo dva miliona evra, nekada i tri, dnevno jer nema vode u rekama, u Ðerdapu,… – kazao je Vučić.

Objasnio je da je cena struje na tržištu Evrope danas dostigla rekord od 540 evra po megavat satu, a naši građani plaćaju oko 40 evra, što je 14 puta manje.

Istakao je da nekada preuzme država deo, kod nas je to veći, a kod drugih manji.

– Mi smo preuzeli ulogu da država preuzme gotovo sve i to pravi problem u svim drugim stvarima – objasnio je on.

Vučić je ukazao da, ko ima, na primer, vetropark u Srbji, ne mora da prodaje proizvedenu struju EPS-u, već može da je plasira na evropskom tržištu gde je veća cena.

To je moguće, rekao je, jer je uspostavljeno evropsko tržište, konstatovao je on.

– Moraćemo da menjamo zakon kako bi morali nama da ponude pravo preče kupovine. Ali otom potom. Tu će EU da protestuje – kaže Vučić.

Istakao je da je struja postala problem i leti, jer imamo mogo bolji životni standard pa imamo klima uređaje, a hidrologija „ne radi“ uopšte.

Suša, kako je dodao, razara nam kukuruz, koji je posejan na 950.000 hektara.

– Krvarimo na dnevnom nivou za struju, a gas kupujemo, dodatne količine, koje ne idu redovno po ruskoj ceni to plaćamo i utiskujemo u Mađarsku. Do sada smo obezbedili 650 miliona evra da bismo kupili 500 miliona kubnih metara – rekao je on.

4 COMMENTS

  1. Drzava Srbija svojom politikom u zdravstvu ubije nekoliko hiljada svojih gradjana.70000 gradjana Srbije ceka neku operaciju.Ceka se i po nekoliko godina.Koliko ih ne doceka operaciju?Drzava Srbija bi mogla drugacijom politikom u zdravsvu da resi taj problem ali ocigledno ne zeli.Da li je to briga za ljude i to bolesne?Ocigledno sit gladnog ne razume.Politicarima i bogatima je svaki vid zdravstvene zastite dostupan a gradjanima?

  2. Kad si dozvolio da ti EPS vodi vlasnik pečenjare. Smanji plate, skini sa platnog spiska na stotine lažno zaposlenih, oporavi Kolubaru i eto rešenja! Rasterati mafijuiz EPSA!

  3. POSTAVI UCENE LJUDE KOJI ZNAJU POSAO ,A NE NEKOG VLASNIKA PECENJARE I STA SAD ON CE KAO ODGOVARATI ZA SVOJE GRESKE.NE NEGO CE DOBITI NEKU BOLJU FUNKCIJU
    MA TREBA NAM JEDAN PUTIN .A NE OVAJ NEKI VUCIC

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here