EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Grčka neće priznati Kosovo.

Predsednik Srbije učestvuje na Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan u Sloveniji.

– Ono što je značajno, mogli smo da vidimo koje zemlje brže proširenje, koje skeptici. Sebe smo predstavili na dobar i pristojan način. Imao sam mnnogo razgovora i ono što je bitno, razgovorao sam sa Kirjakosom Micotakisom. Grčka će nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije – istakao je Vučić.

On se osvrnuo i evrointegracije Srbije.

– Postoji perspektiva proširenja, nisu sve zemlje sa istim apetitom, ali dobro razumeju da postoji strateški interes za to – naveo je predsednik Srbije.

On je ponovio da bez rešenja za Kosovo i Metohiju nema ulaska u Evropsku uniju.

– Pričao sam dugo sa Makronom, imam pozitivno iskustvo. Datum nisu hteli daju, Rama je imao raspravu sa Radevim i ticalo se ko je tražio bugarsko državljanstvo. Makron je imao neočekivano pozitivan govor o evrointegracijama Balkana – naveo je Vučić.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine i naveo da ostaju da se rešenja tehnička pitanja, kao što su, između ostalih, priznanje diploma.

– Želim da verujem da je budućnost Srbije u EU, a da niko ne može da nam zamera što živimo i preživimo. Treći dan su neki brojevi (koronavirusa) u padu, moramo da vodimo računa o tome kako će deca da nam žive – naveo je Vučić.

Vučić: Zamoliću Putina da nam pomogne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je cenu gasa koja je danas dostigla 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara.

– Ja nisam verovao da je toliko otišlo, to nisu normalne cene. Naša je i dalje 270 dolara – kazao je Vučić tokom posete Sloveniji.

Dodao je da sutra dolazi zamenik ruskog predsednika Jurij Borisov, te da od te posete dosta očekuje.

– Zamoliću Putina da nam pomogne što veći procenat naftne formule – kazao je Vučić.

– Ali borićemo se i nadam se da ćemo moći da uradimo ono što je dobro za ljude u Srbiji – napomenuo je.

Mnogi premijeri na današnjem samitu Evropska unija-Zapadni Balkan, ističe, pokrenuli su pitanje energetike.

– I mi moramo da razmišljamo o energetici, glava me boli, sa mukom sam zaspao sinoć – kazao je predsednik.

Na pitanje novinara da li je u Sloveniji bilo govora o cenama rominga, Vučić je odgovorio odrično.

Osvrnuo se i na najnovije prognoze Svetske banke koja je povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2021. godini za 1,0 procentni poen, na 6,0 posto.

– Svetska banka kasni s tim, naše procene su da će rast biti 7,2 – 7,3 – 7,5 odsto, što znači da ćemo biti broj jedan u Evropi, ne računajući Irsku – naveo je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here