Vučić: Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti

2
Tanjug
Aleksandar Vučić na poligonu u Nikincima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom zabrane srpskim kadetima da uđu u Hrvatsku na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika da Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti i onoga što se dešavalo u Drugom svetskom ratu.

Vučić je rekao da Srbi moraju da brinu o svojim žrtvama da im niko ne bi zabranio da im odaju počast i podsetio je da će na teritoriji Republike Srpske, u Donjoj Gradini, biti izgrađen memorijalni centar.

– Očekujemo uskoro predlog jedne od najboljih svetskih i američkih kompanija kako da izgleda memorijalni centar u Donjoj Gradini. Mi moramo da brinemo o tome da nam niko nikada ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima – rekao je Vučić novinarima u Nikincima.

On je dodao da će biti snimljeni i prvi filmovi o Jasenovcu, što je bilo zabranjeno 75 godina kako se tadašnje vlasti nekome ne bi zamerile.

Vučić je rekao i kako je bolje da ne komentariše izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na obeležavanju 70 godina početka Drugog svetskog rata u Poljskoj, koja je rekla da su Hrvati dali najveći doprinos antifašističkoj borbi.

On je podsetio na bombardovanje Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i na stradanja Srba u Šapcu, Kraljevu, Kragujevcu, dok su mnogi u drugim državama dočekivali okupatore cvećem.

– Bilo je više fašističkih režima, a samo dva nacistička u čitavoj Evropi. Ponosan sam na borbu srpskog naroda i u centralnoj Srbiji i Vojvodini, na Kosmetu, zapadno od Drine i Dunava, jer se naš narod borio protiv okupatora – rekao je Vučić.

2 COMMENTS

  1. Da ne žele da se sećaju.Pa ja ne znam Vučiću da li si ti toliko naivan ili šta ćeš kažeš da ne bi uvredio evropsko fašističko čedo NDH-aziju.Itekako se oni toga sećaju i time se danas svetom diče,samo što to nazivaju borbom protiv fašizma.Pa i jeste goloruki,starci,deca pa to i jeu fašisti a ne Hitler i Pavelić.

  2. Tako je to! Mi srbi glumimo fino dete dok nam svi u okruzenju lupaju macole po glavi! Svaka vam cas politicari dokle ste doveli ovu drzavu! Vreme je da napustite stolice! Vreme je da na njoj sedne neki patriota, neko ko je pametan i obrazovan i molim vas nemojte vise da se bavite politikom!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here