Instagram
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na prvoj gala večeri Nemačko-srpske privredne komore (AHK), da je godišnja trgovinska razmena između dve zemlje dostigla vrednost od čak 8,2 ili 8,3 milijarde evra i da nemačke kompanije zapošljavaju u Srbiji oko 78.000 ljudi.

Vučić je na sinoćnjoj svečanosti u hotelu Hilton rekao da su mnogi tehnički pojmovi u automobilskoj industriji prihvaćeni u našem jeziku i da svi u Srbiji kažu gepek, anlaser, auspuh, šoferšajbna, ratkapna, kuplung i drugo.

– To se sve i proizvodi u našoj Srbiji, jer su došle nemačke kompanije u našu zemlju, koje zapošljavaju naše inženjere, radnike i menadžere – rekao je Vučić.

Istakao je da je kada je postao premijer pre devet godina, trgovinska razmena dve zemlje bila oko dve milijarde evra, a danas između 8,2 i 8,3 milijarde evra, kao i da su tada nemačke kompanije zapošaljavale 17.500 ljudi, a danas 78.000.

Vučić veruje da će nemačke kompanije do kraja 2024. direktno zapošljavati i 100.000 ljudi u Srbiji. Kazao je da nam u Srbiji sve to sada izgleda normalno i zahvalio našim nemačkim partnerima na ogromnoj podršci.

Vučić je rekao da smo od njih mnogo naučili šta znači odgovornost, ozbiljnost, posvećenost i marljivost kada je reč o poslu i da je zato naša zemlja napredovala i brže od drugih u okruženju, upravo zbog prisustva nemačkih kompanija, koje su menjale naše navike.

– Zato je važno da tu zahvalnost ne krijemo, jer smo zahvaljujući njoj uspeli da podignemo našu zemlju – naveo je srpski predsednik.

9 COMMENTS

  • Šta ti je ?! Politika je vrlo komplikovana stvar. Dakle, radi se i o Kosovu, ali i o našoj privredi, i o milion drugih stvari. Misliš da je Vučić naivan, ili nedobronameran prema svom narodu ?!

   • Vucic je ucenjen i igra kako mu se kaze ili ide u Hag ( zasto seselj a ne i Vucic? ) Vidis sta radi Draskovic, a sta je bio? I on i Vucic za svju guzu daju Srbiju. Pa to je jasno i debilima

 1. Koliko Srba zivi u Nemackoj? Koliko novca salje srpska dijaspora iz Nemacke u Srbiju ?
  Koliko novca salje srpska dijaspora iz Rusije u Srbiju? Ili srpska dijaspora iz Belorusije?
  Ako ih tamo nema – a sto ih to na istoku kojeg eto toliko volimo nema?
  Gde ono bese Vuk Karadzic radio, ziveo, stvarao srpsku modernu pismenost ? U Novosibirsku? Ili u Becu?

 2. Lepo od Vucica da se zahvaljuje na nemackim radnim mestima. Eh sad da li je to casnim ili necasnim Srbima drago, zabole ga uvo.

 3. Pa normalno da ce da dolaze kada je jeftina radna snaga. Zna dobro presednik Vucic kao i Nemci koliko je placen Nemacki inzenjer a koliko je placen u Srbiji ili radnik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here