Tanjug
Patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić

Patrijarh srpski Irinej i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenili su danas da je stanje u Crnoj Gori teže nego što je ikada bilo i apelovali na crnogorske vlasti da razmisle o svojim postupcima, da ne krše prava srpskog naroda i ne otimaju identitet.

– Cilj je da za 10 godina nestane srpski narod tamo – rekao je srpski predsednik u odgovoru na sumnje patrijarha o „proterivanju srpskog naroda“ i dodao da „novih Oluja neće biti“.

Prema rečima patrijarha, stanje u Crnoj Gori je teže nego što je ikada bilo u istoriji.

– Stanje je teže što je ikada bilo. Ovako nije bilo ni u vreme otomanske imperije, čak ni u vreme komunizma, koji je imao mnogo više respekta prema srpskom narodu – rekao je patrijarh.

Kako je naveo, cilj je da se u Crnoj Gori primeni metod koji su ustaše primenile u Hrvatskoj, a to je da se protera srpski narod, uništi i onemogući SPC.

On je apelovao na crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da razmisli „o tome što čini, da ne čini dobro ni svojoj porodici, ni svom narodu, ni svojoj crkvi“.

– Ono što je čudno je da čovek koji nije kršten, koji je ateista hoće da stvori crkvu. U istoriji hrišćanstva se nije desilo da oni koji su nisu hrišćani i ne podnose hrišćane stvaraju crkvu. To ne mogu da razumem – rekao je srpski patrijarah.

On je uputio molbu crnogorskom predsedniku da zaštiti srpski narod u Crnoj Gori koji, kako je rekao, „živi od kada živi i Crna Gora, ne samo kao Crna Gora nego kao Zeta“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime