EPA/Martin Divisek
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Aljbin Kurti uglavnom oslanja na silu velikih i moćnijih zemalja sa Zapada i računa da će da primoraju Srbiju da nešto prihvati, a nikako da se pridržava onoga što je potpisano.

Na pitanje čemu možemo da se nadamo u budućim pregovorima između Beograda i Prištine, imajući u vidu izjavu Aljbina Kurtija da je za njega pitanje statusa Kosova završeno još u julu 2010. godine kada je Srbija postavila pitanje Međunarodnom sudu pravde, Vučić je rekao da se ne nada previše već da strahuje od budućih događaja.

– Ako Kurti kaže da je za njega završeno pitanje statusa, dobro. Ja sam mu zahvalan jer je i za mene pitanje statusa završeno. Ja na jednom važnijem aktu baziram tu svršenost statusnog pitanja, a to je povelja UN i Rezolucija 1244 UN, tako da ako je to u pitanju, onda mogu samo da kažem da nemam previše nade, već samo strah od budućih događaja – rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Oslu.

Istakao je da je Srbima prekipelo i dodao da Albanci misle da mogu specijalnom policijom da reše probleme na severu KiM, a ne razumeju da time samo podstiču naš narod da bude apsolutno protiv i sve odlučniji protiv njih.

– Izgleda nisu pažljivo slušali, možda je to i dobro, možda sam i suviše rekao – rekao je Vučić i dodao da situacija na severu KiM, ali i svuda u pokrajini, što se srpskog naroda tiče, bukvalno vri.

– Što se nas tiče, naše je da budemo uz svoj narod i da gledamo kako da mu pomognemo, a to na šta se Kurti poziva, on se poziva na sve ono što mu odgovara, a nikada da se pozove na ono što mu se ne sviđa, jer za to što mu se ne sviđa on ima samo jedan komentar što je sumanuto i potpuno besmisleno, a nikako da se pridržava onoga što je potpisano – rekao je Vučić.

Naveo je da Kurti iz dalje prošlosti izvlači zaključke o sopstvenoj nezavisnosti i pravovaljanosti sopstvene nezavisnosti.

– I uvek je tako, nećemo valjda se vraćamo u prošlost, a kada se vratimo prošlost onda bi da mi objašnjava šta je Slobodan Milošević radio ili ne znam ni ja ko, a nikako da se pridržava onoga što je potpisano u Briselu i što moraju da ispune – rekao je Vučić.

Kako je istakao, to će morati da se ispuni da bi se razgovaralo o nečemu drugom.

Vučić je rekao da će Kvinta uvek da podržava Albance na KiM, te da je podrška Nemca po tom pitanju najizraženija.

– To je njihovo dete, oni će da ga ljuljaju dokle god mogu i nema tu velike filozofije i nema tu velikih očekivanja sa naše strane – rekao je Vučić.

Naveo je da će Srbiji biti mnogo teško da izdrži pritiske, te dodao da je zabrinut za zemlju, a ne za sebe.

– Meni ne mogu ništa lično odavno, niti imam račune niti imam nekretnine u inostranstvu… Da me ucenjuju bilo čime, besmisleno je. Poslednji mi je mandat predsednički, jedino što mogu to je da ucenjuju Srbiju i to je ono što možemo da očekujemo, ali naše je da se borimo i čuvamo svoju zemlju – zaključio je Vučić.

2 COMMENTS

 1. 1244Rezolucija UN
  Kaže Kosovo i Metohija je srpska teritorija .
  Srbi ne ulazite u te nazovi institucije
  Zajednica Srpskih opština
  Kad poče da živi to je vaša institucija
  🇷🇸☦️🇷🇺

 2. Vucic je pametan,Prodaje maglu,Serbima,da bi muzio Srbiju, dozivotno,Tri Décenjie Dacic i Vucic,nista drugo nema.Nbrine se Samo za svoj Djep,Norveska I Swetska zemlje civizirane oni koji se brunuli za svoj narod su se razdvoili bez Rata,A Vucic Hoce Nasu Déçu u Gubitnicki Rat, Malecka Srbija Proton Nato hahaha,Nek laze budale a ne Nas,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here