EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti.

Vučić je naveo da je sa američkim državnim sekretarom Entoni Blinkenom imao dug razgovor o Kosovu.

– Saglasili smo se oko toga da je potrebna deeskalacija i značajno veća uloga KFOR-a, i Srbija će to uvek podržati. Negirao sam neistine o najvećem stepenu borbene gotovosti naših snaga – rekao je Vučić razgovoru sa Blinkenom.

Vučić je naveo da se nisu saglasili oko prirode onoga što se dogodilo na KiM, posebno sa onim vezanim za kosovski suverenitet.

– Ne interesuje me šta bilo ko na svetu misli o tome. Mi imamo dokaze da je najmanje jedno, a moguće dva lica bukvalno hladnokrvo likvidirani, kada nisu bili likvidirani u borbi, nego samo ranjeni, bili su u životi i predali se, a onda su sa male udaljenosti likvidirani. Nisam želeo da se saglasim da je to bila bilo kakva perfektna profesionalno urađena akcija – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je Blinkenu postavio pitanje zašto je EULEKS bio odbijen da bude u akciji na severu KiM. Vučić je rekao da je američki sekretar govorio i o mogućim merama protiv Srbije “ukoliko se ne budemo ponašali na odgovarajući način”.

– Vi ste velika zemlja, super sila, vaše je da činite šta mislite da morate, ja sam potpuno protiv toga i mislim da je to vrlo loše, ali postoje stvari kojih mi moramo da se držimo, a to je pre svega istina – rekao je Vučić.

– Naša država ima dokaze, gonićemo hladnokrvne ubice, imamo izjave i fotografije koje to potvrđuju – rekao je Vučić.

Vučić je komentarisao i navode hrvatskih medija “da su mu svi okrenuli leđa”.

– Što se Hrvata tiče… Da li vas čudi što toga ima i u našoj zemlji. Koliko ima njih u našoj zemlji koji navijaju za Kurtija? U našoj zemlji imate koliko Rašića, Radomirovića, imali ste kod Palevića njih koliko hoćete. Kakva je razlika? Kojima je on objašnjavao da je pacifista i mirotvorac. Hoćete mene da naterate da o tome govoriom da bi se nekome umilostivio, dodvorio? Ne pada mi napamet. Tako da ja to očekujem – rekao je Vučić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se sastao sa Viktorom Orbanom i ličnim izaslanikom predsednika UAE, princom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom.

Vučić je obišao Kulu Beograd sa princem prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here