EPA/Koca Sulejmanović
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Njujorku da su u toku intenzivni razgovori “s drugim zemljama” o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova.

– Oni (predstavnici Prištine) su nas oslobodili svake odgovornosti, rekli su da su došli po nova priznanja nezavisnosti Kosova. Sada javno kažem – mi radimo na novim povlačenjima priznanja, oni rade svoj posao, a mi svoj, pa ”ajde da vidimo ko će biti uspešniji – rekao je Vučić za RTS.

Vučić je rekao da na tome da izdejstvuju u Njujorku nova priznanja tzv. Kosova ne rade samo predstavnici Prištine, već Albanija i njihov ministar spoljnih poslova, koji je inače poreklom s Kosova.

– Oni otvoreno kažu da to radi druga država. Nema problema, mi smo sami, malo ko hoće da nam pomogne, mnogi nas potcenjujuju i potcenjivali su nas ali naš odgovor je efikasan i odgovoran – rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Hašima Tačija da je došao preko “plafona” u UN, Vučić je rekao da Priština radi svoj posao po pritanju borbe za, kako oni smatraju, njihovu zemlju, dok Srbija treba da pokaže da je to naša zemlja.

– To je sada ko će kome više da doskoči, da li sam preko plafona kao spajdermen došao ili nisam… ali ja ću moći ovde da govorim kao predsednik Srbije, a Tači neće moći da govori kao predsednik zemlje  – rekao je Vučić.

Ističe da je NJujork najsnažnije uporište Kosova u svakom smislu, pošto tu imaju brojne lobiste i finansijske magove koji pomažu njihovu kampanju još od 1946. godine.

Dodaje da Srbija zaostaje 72 ili 73 godine i da i kada budemo krenuli u ozbiljnije lobiranje, sa mnogo više novca, da će to biti kap u moru u odnosu na ono koliko su oni lobirali od 1946. goidne.

Vučić kaže da je razgovarao sa predsednikom Konga, koji će doći u za mesec dana u posetu Beogradu i dodao da je to zemlja od 90 miliona stanovnika koja je bila nadomak priznanja nezavisnosti Kosova, ali da je to Srbija sprečila.

Dodao je da mu večeras sledi i susret sa predsednikom Svetkog jevrejskog kongresa Ronaldom Loderom, kako kaže, mnogo važnim čovekom, od ogromnog uticaja, a zatim i susret sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom sa kojim će razgovarati o pripremama za dolazak premijera Rusije Dmitrija Medvedeva u Beograd 20. oktobra.

Prema njegovim rečima, dve zemlje tada očekuje potpisivanje brojnih sporazuma ali i dostojno obeležavanje godišnjice oslobođenja Beograda i Srbije od fašizma u Drugom svetskom ratu.

– Nećemo dozvoliti da nam neko ukida pravo na herojsku prošlost zbog dnevnopolitičkih razloga”, rekao je on.

Dodao je i da će kasnije večeras imati večeru pod okriljem Svetskog ekonomskog foruma, gde će biti Džared Koen ali i novi savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O`Brajen, koji je na tom mestu nasledio Džona Boltona.

To će biti od velike važnosti, rekao je Vučić i dodao da ga u toku večeri očekuje i druga večera, sa odlažećom šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

– Imamo mnogo posla da obavimo ali svakako mislim da dostojno predstavljamo Srbiju – rekao je on.

Upitan koje će biti ključne poruke u njegovom sutrašnjem obraćanju pred Generalnom skupštinom UN, on je rekao da će izneti analizu šta se zbiva u našem regionu, ali i onoga što je regionu potrebno – a to su mir stabilnost i ubrzani ekonomski razvoj.

– Ja ću se truditi da govorim o reigonu iz kojeg odlazim. Suviše smo mali da bismo držali pridike svetu – kaže Vučić.

Dodaje da će umesto toga govoriti o “našim odnosima i neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti, šta je to što je Srbija učinila i šta je to što očekujemo od sveta u budućnosti”.

1 COMMENT

  1. Viste dosle za povlacenje ali sled toga pocinje sprovodjenje nase ujedinjenje s maticu Albanije ujedinjenje sva Albanaca u US of ALBANIJA dzabe solis pamet tvojima sa lazove i bajke vi samo zlo ste imali objasnite jednom muski tvojima daste rat izgubili 99 i nakon dugog terora okupacije moraliste da napustite kraj vase ere

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here