Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se nadao da će sinoć biti postignut dogovor Beograda i Prištine.

On je u Nišu podsetio da je dijalog koji je juče održan u Briselu dve delegacije bio neuspešan.

– Ne uslovlovljamo nikad razgovore, dijalog i pod okriljem EU je za nas nešto što je osnovno i čemu smo privrženi – napomenuo je Vučić.

On je kazao da ne može da govori detalje o pregovorima koje je juče vodio šef Kancelarije za KiM Petar Petković.

– Želim da verujem da nismo daleko od rešavanja trenutnog problema, a nadam se da ćemo time uspeti da izbegnemo eventualne buduće probleme što je važno i za nas iza Albance – kazao je on.

Vučić je upozorio da svaka vrsta destabilizacije utiče loše na ceo region.

– Svaka vrsta problema svima nama pravi veliki problem u privlačenju investicija i svemu drugom – kazao je on.

Vučić je napomenuo da će Srbija morati da se bori za svoje interese.

– Nećemo biti član EU dok u potpunosti ne rešimo naše odnose sa Prištinom – rekao je on.

Nisam dobio nikakve signale o tome iz EU, razgovarao sam i sa gospođom Fon der Lajen, rekao je Vučić govoreći o mogućnosti ukidanja vizne liberalizacije za Srbiju.

– Ne mislim da bi to bilo strateški pametno ni za Evropsku uniju. Bilo bi poželjno da pokazuju svoju atraktivnost svima, verujem u reči predsednice Fon der Lajen da iskreno žele Srbiju u EU – rekao je on.

“Važno pronaći održivo prijateljsko rešenje”

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazil je uverenje da je moguće da dođe do deeskalacije aktuelne krize između Beograda i Prištine i da će se pronaći održivo prijateljsko rešenje.

Fon der Lajen je, u Donjem Međurovu, gde su potpisani sporazum o izgradnji autoputa Niš-Priština, kao i otpočela gradnja železničke deonice Niš – Brestovac, naglasila da su svi veoam zabrinuti zbog trenutne krize.

Istakla je da zbog toga postoji platforma kroz dijalog uz posredovanje EU.

– Dok razgovaramo ovde u Briselu se odvijaju razgovori. To je dobro jer razgovori jedni sa drugima znači da mogu da se pranađu rešenja. Regionu su potrebni snažni odnosi – istakla je ona.

Fon der Lajen je istakla da podržava ambicije Srbije da što pre otvori klastere u pristupnim pregovorima.

– Znam da je odluka u rukama članica EU i zato je od suštinskog značaja da dalje ispunjavate uslove, posebno u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom – kazala je ona obraćajući se Vučiću sa „dragi Aleksandre“.

Fon der Lajen je kazala da je snažan zagovronik pristupanja Srbije u EU.

– U tom kontekstu pozdravljam da Srbija stavlja snažan akcenat na reforme. Pohvaljujem na svemu što ste preduzeli. Ogroman i težak posao ste uradili. Neverovatno je videti taj napredak – kazala je ona.

Izrazila je zadovoljstvo što će Vučića videti uskoro i na Samitu EU – Zapadni Balkan u Sloveniji, gde će, kako je objasnila, zajedno doneti smernice za kurs zajedničke budućnosti.

Založila se da Srbija u potpunosti uzme ulogu u Konferenciji o budućnosti EU.

– Srbija ima važan doprinos i treba da ga da, treba da se čuje glas građana Srbije kada jer reč o oblikovanju budućnosti EU. Želimo da vas saslusamo – poručila je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je kazala da prisustvuje posebnom trenutku otpočinjanja radova na deonici železničkog koridora 10, koji povezuje Srbiju sa Austrijom i Grčkom. Istakla je da će to biti pokretač privrede Srbije, za trgovinu i investicije, da se radi o ekonomskom planu koji funkcioniše.

– Mi povezujemo Evropu – podvukla je Fon der Lajen.

Kada je reč o autoputu Niš – Priština zahvalila se što je imala priliku da posvedoči potpisivanju koje je “simbol naše snažne saradnje i projekata povezivanja kroz koje zajednički gradimo našu evropsku budućnost“.

– Bolja budućnost Srbije je u EU – podukla je ona.

Ukazala je da je još dosta posla pred nama i da postoje prioriteti.

– Moramo da prevazidemo pandemiju i podstaknemo ekonomski oporavak. EU je uložila znatne sume u prevazilaženje pandemije. Za Zapadni Balkan izdvojena je podrška u visini od 3,3 milijardi evra, a Srbija je već dobila 23 miliona evra trenutne pomoći – objasnila je ona.

Takođe je naglasila da su potrebne strateške inevsticije koje će osigurati trajni oporavak.

– Kao i u EU i u Srbiji većina mladih zaslužuje zeleniju, digitalniju i prosperitetniju budućnost. Dosta posla je već urađeno, ali dosta i predstoji – ukazala je Fon der Lajen.

Rekla je da EU ima investicioni plan za Zapadni Balkan, a na zemljama je da predlažu same projekte.

– Srbija je ta koja pravi i u čijim je rukama razvoj projekata. Ove godine je plan napravljen da se isplati 500 miliona evra. S obzirom da projekti dobro napreduju možemo da uložimo dodatnih 600 miliona evra. To je dokaz da je plan uspešan – podvukla je ona.

Ukazala je da se radi i na gasnoj interkonekciji, na koridoru za električnu energiju, dodajući da je energetika važna tema, i biće važna za izgradnju zelenije, održivije budućnosti.

Fon der Lajen kaže da, kada se Srbija angažuje u zelenim projektima, može da se garantuje najbolja vrednost građanima.

– Imamo zajedničko obećanje da ćemo da poštujemo životnu sredinu – dodala je ona.

Fon der Lajen je istakla da je potrebno više integracija u regionu.

– Zato je od vitalnog značaja da svih šest partnera na Zapadnom Balkanu čine dobar tim i razviju zajedničko regionalno tržište – poručila je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here