Tanjug
Vučić u Prijepolju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Prijepolje i Priboj u Zlatiborskom okrugu.

Vučić se najpre u Prijepolju sastao s poljoprivrednim proizvođačima, a zatim sa predsednicima opština Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica.

Vučić je tokom posete pričao sa meštanima koji su mu napomenuli da je izgradnja saobraćajnica jedna od prioritetnih stvari u ovom kraju zemlje.

– Valjevo nije na autoputu, ali brza saobraćajnica koja se pravi je već donela dve fabrike. Zato hoćemo da napravimo brzu saobraćajnicu i da je povežemo s auto-putem – poručio je predsednik Srbije.

On je naglasio i da je neophodno da se radi na izgradnji kanalizacione mreže.

– Put do Mileševe ćemo da uradimo, kao i put do Ivanja i Kamena Gora – Bare. Već za 15-20 dana videćete da mašine izlaze na teren i da počinjemo da radimo – najavio je Vučić i rekao da ono što on obeća “mora da bude urađeno”.

Za godinu i po dana, najavljuje, biće i put Ivanje – Sopotnica. Vučić kaže da će država uraditi brzu saobraćajnicu koja će spojiti Prijepolje sa Dugom Poljanom, gde će proći deonica autoputa Požega – Duga Poljana – Boljare na granici sa Crnom Gorom.

Podsetio je da će taj deo Srbije biti povezan autoputem do Kotromana.

– Neće investitori da dođu tamo gde nema brze saobraćajnice i autoputa – napomenuo je Vučić.

Dodao je da u Prijepolju treba izgraditi i gasovod, kanalizaciju i drugo, ali da će se prvo raditi na putevima pošto je u razgovoru s građanima video da im je to najpotrebnije.

Sem toga, kako je rekao, osam miliona za vodovod nije problem, ali je takođe izrazio bojazan da ta suma možda neće biti dovoljna.

Sa meštanima je priče bilo i o gasovodu.

– To je najjeftiniji i najbolji energent i takođe jedan od uslov za dolazak investitora – istakao je on.

Gasovod je nama strateški važan, zbog investitora, stanovništva, ali i čistijeg vazduha, a koštao bi 75 miliona evra, napomenuo je predsednik Srbije.

– Važan je za dolazak fabrika koje neće doći ako ne vide da će gasovod biti izgrađen – rekao je Vučić.

Uskoro će i ovaj kraj dobiti gasovod, najavio je predsednik Srbije.

– Ove godine krećemo, uložićemo 30 miliona evra i dobićete gasovod. Mislim da je to važna vest – ocenio je on.

Dodao je da, na primer, Teklas hoće da gradi još jednu fabriku, ali da je potrebno da se razvuče gasovod od Leskovca do Vranja.

“Najlepše mi je kad čujem da se neko iz Beograda vratio”

Građani su razgovarali sa predsednikom o zaposlenjima. Razgovarao je sa jednom Prijepoljkom koja je završila psihologiju, a koja svakodnevno putuje na Zlatibor zbog posla. Vučić joj je rekao da će sa njom razgovarati nešto kasnije, kako bi se pronašlo rešenje za njeno zaposlenje u Užicu.

Predsednik je sa okupljenim građanima govorio i o kupovini traktora, povratku na selo…

– Najlepše mi je kad čujem da se neko iz Beograda vratio, malo je takvih – poručio je on.

Uz to, Vučić je dobio na poklon suve šljive prelivene orasima i medom, za, kako su rekli proizvođači, vraćanje energije. Poklon mu je uručio dečak Vukašin.

“Uz subvenciju nabavka 750 novih traktora”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država obezbediti subvencije u iznosu od 50 odsto za nabavku ukupno 750 novih traktora u Srbiji, kako bi seoska domaćinstva mogla da obnove mehanizaciju.

Vučić je tokom razgovora sa poljoprivrednicima u Prijepolju video nove traktore koji su nabavljeni putem subvencija.

Vučić je istakao da je cilj da se podigne poljoprivreda i da je to bila njegova ideja kada se vratio sa puta iz Indije, gde je video da država tako obnavlja mehanizaciju seoskih domaćinstava.

– Hteo sam da vidim te traktore koje plaćamo – dodao je Vučić.

Poljoprivrednici su mu tom prilikom rekli da im puno znači to što su nabavili nove traktore.

– Ja neću da se ženim dok ne uzmem novi traktor – kazao je Vučuću mladić Denis.

Predsednik mu je na to poručio da treba što pre da se ženi kako bi bilo što više dece.

Biće više traktora uz pomoć države, poručio je Vučić i istakao da je mnogo važnije da imamo više dece.

Jedna žena mu je rekla da se vratila iz Beograda kada je završila Poljoprivredni fakultet i da se sada bavi poljoprivredom. Poklonila mu je svoj proizvod – teglu sa suvim šljivama i orasima prelivenim medom.

Građani su se žalili predsedniku na nestabilnu struju zbog trafo stanice koja, kako su rekli, ispada kad padne prva kiša. Vučić je kazao da će to proveriti EPS i EMS, kao i da će biti napravljena nova trafo stanica.

Takođe, stanovnici Prijepolja su kazali da je još uvek zatvorena nova sportska dvorana, iako je dobila upotrebnu dozvolu, zatim da se kada pada kiša na magistralnom putu u Župi napravi jezero.

Vučić je rekao da će videti o čemu se radi kada je reč o dvorani, kao i da će sa Putevima Srbije videti šta se dešava sa putem u Župi, ali je zamolio građane da i sami vode računa i ne zatrpavaju odvodne kanale.

Jedna privrednica iz Prijepolja mu je zahvalila što je posetio taj kraj i na svemu što, kako je rekla, radi za Srbiju i svoj narod.

“Da pokušamo da rešimo probleme”

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je u obraćanju građanima tokom posete Prijepolju da će država u tom kraju raditi na izgradnji i obnovi puteva i izgradnji gasovoda, što će privući investitore u Prijepolje, a to će značiti posao i bolji životni standard za sve građane.

– Danas ćemo da pokušamo da mnoge probleme Prijepolja, Pribija, Nove Varoši i Sjenice rešimo. Zapamtite moje obećanje, uradićemo za sve četiri opštine primarni i sekundarni gasovod – rekao je Vučić.

To će koštati oko 75 miliona evra, ali je to promena života u ovom kraju Srbije i to će držva da preuzme na sebe, istakao je predsednik.

– Radićemo puteve, to će da menja vaš život ovde. Radićemo put do Mileševe, gledaćemo da krenemo da radimo put Mileševa-Vodena poljana, kao i Bare-Kamena gora, a 80 miliona ćemo da uložimo u put od Prijepolja do Ivanja, i od Ivanje do Sopotnice – precizirao je Vučić.

Dodao je da u mestu Brodarevu ima velikih problema čim kiša padne, pa će biti očišćeni kanali, prošireni branici, kako bi putevi bili bezbedniji.

Obećao je i u Župi novu trafostanicu, kao i na nekoliko mesta potpuno uređenje niskonaponske mreže, kako bi svi meštani imali struju.

– Radićemo brzu saobraćajnicu, da spojimo Prijepolje sa autoputem, jer tada će dolaziti investitori. Ići ćemo na dalja ulaganja u zdravstveni centar. Pomoći ćemo opštini da vrati dugove. Sve radimo da bismo privukli nekog od većih investitora – rekao je Vučić navodeći da je Prijepolje jedno od 19 mesta u koje nije doveden značajniji investitor.

– U Priboju danas otvaram nemačku fabriku. Uskoro će i u Prijepolje doći neki od investitora, i krenućemo da zapošljavamo ljude posle mnogo godina – rekao je Vučić.

“Hoću dobre odnose Srba i Bošnjaka”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na stanovnike Prijepolja da čuvaju najbolje odnose između Srba i Bošnjaka.

– Moja poruka vama je da želim da čuvate najbolje odnose između Srba i Bošnjaka. Što se mira i stabilnosti tiče, to u Srbiji imamo, ali hoću da budemo najbliži – rekao je on obraćajući se okupljenim građanima.

Vučić je kazao da je u Prijepolju razgovarao sa dečacima Strahinjom i Milovanom, ali i sa Vahidom i Najlom.

– Želim da imate najbliže i najbolje odnose, i da brinemo jedni o drugima. Srbi o Bošnjacima, Bošnjaci o Srbima – naglasio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here