Tanjug
Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, koji boravi u Beogradu, imao najiskreniji i najotvoreniji razgovor do sada, ističući da Srbija i Rusija imaju veoma dobre odnose u svim oblastima

– Ponosan sam što mogu da kažem da imamo izuzetno dobre odnose sa Rusijom. Za razliku od drugih koji se toga stide ili plaše da kažu, a to ne krije. To sa ponosom izgovaram, jer je to u interesu Srbije, i izraz je ne višedecenijskom, već viševekovnog prijateljstva – rekao je Vučić.

On je zahvalio Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, i na tome što se zalaže da pitanje KiM može rešiti samo kompromisom, a ne nametanjem diktata Srbiji.

– Večerašnji razgovori sa Lavrovim su bili verovatno naši najotvoreniji i najiskreniji do sada. Ja njega smatram ne samo doajenom svetske diplomatije, već iskrenim prijateljem Srbije. U svetlu brojnih problema sa kojima se suočavamo, prirodno da razgovor bude najotvoreniji, da kažem šta mislim i da čujem stav Rusije – rekao je Vučić.

Dodao je da je Lavrova upoznao sa svojim strahovima, koji su objektivni sa pozicije našeg naroda u regionu i zemlje, te da je dobio viđenje Ruske federacije, kao i važne savete.

Predsednik je poručio da će Srbija ostati vojno neutralna zemlja, i da se time ponosimo.

– U skladu sa tim nastavićemo da čuvamo zemlju, da je štitimo, da razvijamo odbrambene kapacitete, kako bismo odvratili svakog potencijalnog agresora, koji bi pokušao da ugrozi slobodu Srbije – rekao je Vučić.

Predsednik je zahvalio Lavrovu što je došao u Beograd da uveliča skup koji se organizuje povodom 60 godina od osnovanja Pokreta nesvrstanih.

– I, hvala vam na prijateljstvu i podršci koju pružate Srbiji u različitim oblastima, od očuvanja teritorijalnog integriteta, do gradnje gasovoda. U svim sferama imamo dobru saradnju – rekao je Vučić.

On je dodao da je zadovoljan razvojem bilateralnih odnosa, podrškom u svim multilateralnim organizacijama, budući da je Srbija, kaže, do sada imala podršku Rusije ne samo u UN, već u svim svetskim organizacijama i institucijama.

Predsednik Srbije je zahvalio na podršci i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i na angažmanu po mnogim pitanjima, uz nadu i želju da se sa njim sretne pre kraja godine, kako bi strateški razgovarali o svim važnim pitanjima.

Dodao je da je sva pomoć Rusije tokom kovid krize bio jedan odlučan pokazatelj prijateljstva, jer su ruski lekari i tehničari mnogo pomogli da se građani osećaju sigurnije.

– Uvek pamtimo one koji nam pomažu, to ne zaboravljamo – naglasio je Vučić.

Dodao je i da uprkos kovid krizi, spoljno-trgovinska razmena dve zemlje beleži pozitivan trend, i raste četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i da su na prethodnom sasatnku Mešovite međuvladine komisije postignuti važni dogovori o nastavku ekonomske saradnje.

Vučić je poručio da je posebno zahvalan na pomoći Rusije u obezbeđivanju energetske bezbednosti zemlje, kao i Ruskim železnicama, koje rade na važnom projektu modernizacije pruge, a time i života građana Srbije.

– Ušli smo u razgovore oko pančevačke Petrohemije, verujem da ćemo do kraja godine sve da završimo, a takav je dogovor, iza 15. novembra. Zahvalan sam i NIS-u na doprinosu budžetu zemlje i ukupnoj privrednoj aktivnosti Srbije – rekao je Vučić.

Svoje obraćanje završio je na ruskom obraćajući se ministru Lavrovu.

“Mi vršimo pritisak na Rusiju, ne oni na nas”

– Mi smo ti koji vršimo pritisak na Ruse, a ne oni na nas po pitanju energetike – rekao je večeras Aleksandar Vučić.

Vučić je odgovorio na novinarsko pitanje oko tvrdnji da Rusija vrši pritisak po pitanju energije na Srbiju i balkanske zemlje.

– Kako to vrše Rusi pritisak na nas po pitanju energetike? Mi vršimo na njih pritisak, a ne oni na nas. Mi tražimo od njih gas, ne oni od nas – rekao je on.

Upitao je odakle gas da nađe, a svi žele da legnu u toplu sobu, ili da šetaju u majicama kratkih rukava u svojim domovima kada je napolju minus 10.

– Je li sam ponudio da budemo vlasnici u Aleksandropulu? Koliko puta sam išao u Baku da dogovorimo isporuke, kako bi diverzifikovali snabdevanje. Ali nema ništa od toga. Zamislite da nismo izgradili gasovod. Na šta bismo se grejali, na šta bi radila industrija da nema ruskog gasa? – upitao je on.

Ukazao je da nam je Rusija dala najpovoljniju cenu, jer na njih on vrši pritisak i moli.

– Imam li garanciju? Imam obećanje Lavrova i Borisova da će razgovarati sa Vladimirom Putinom da učine sve da imamo garanciju. Pošto znam predsednika Putina imaćemo najpovoljniju cenu. Nisam pričao još s njim, pričaćemo tek – kazao je on.

Upitao je šta sad imaju da vrše pristisak na nas.

– Kako neko može da priča takve gluposti, bilo ko iz sveta? To je naš interes, naša želja – osvrnuo se Vučić još jednom na tvrdnje o navodnom ruskom pritisku.

Ukazao je da Srbija ima gas po ceni od 270 dolara, dodajući da je cena gasa na svetskom tržištu dostigla nivo da niko ne može da ga plati.

– Potražnja je ogromna. Mi ne možemo da platimo te cene. Imamo para više nego ikada u savremenoj istoriji Srbije, ali ne možemo da platimo – dodao je on.

Kazao je da cena ruskog gasa ne bi trebalo da bude mnogo veća i da želi da se napravi dugoročni dogovor.

Dodao je završavajući obraćanje novinarima da ide na večeru sa ministrom Lavrovom i da će im se pridružiti i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

– Na žalost ne mogu da večeram, jer sam jeo sedam puta sa svim gostima koji su došli – našalio se Vučić i dodao da će zato rado da nešto popije u zdravlje, gosta i za prijateljstvo naših naroda.

Slike sa sastanka možete pogledati OVDE.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here