EPA/Koca Sulejmanović
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić učestvovali su na sednici Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao na početku svog govora da će prvo govoriti o odnosima Srbije prema Mehanizmu, a potom o radu tog tela.

– Republika Srbija je više puta pokretala pitanje služenja kazni u Srbiji, ali se to nije desilo još uvek. Prirodno je da Srbija želi da njeni državljani služe kaznu u Srbiji – kazao je Vučić.

On ističe da postoji poseban problem na teritoriji KiM, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili. Navodi da Srbija ozbiljno shavta svoje obaveze saradnje sa Mehanizmom.

– Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN. Predsednik mehanizma je podneo izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta – kazao je Vučić.

– Prva odluka iz juna 2018. da krivično gonjenje Petra Jojića i Vjerice Radete treba da bude prebačno Srbiji. Republika Srbija je sprovela odgovarajući proces i dala garancije i prihvatila je da to bude nadzirani proces kao i da preduzme mere koje previđa Član 6 statuta Mehanizma. Srbija je izručila sve osobe koje je optužila kancelarija tužioca – objašnjava.

Srbija osuđuje zločin u Srebrenici, u to nema sumnje, dodaje. Ipak, kritikuje Haški tribunal, navodeći da niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima.

– Nije suđeno pripadnicima drugih naroda, i to uprkos međunarodnim pravnim normama. Pokušaću plastično da vam pokažem kako je krojena međunarodna pravda. Srbi su osuđeni na ukupno 1.138 godina zatvora, na osam doživotnih kazni. U isto vreme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine. Tužioci su namerno odabrali Gotovinu, Orića i Haradinaja, i po istom obrascu su osuđeni, izuzev Ramuša Haradinaja. Svi su osuđeni, ali su drugostepeno misterioznim odlukama oslobođeni. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili ili su ubijeni – kazao je Vučić i dodao:

“Uprkos selekivnoj pravdi okrenuti smo budućnosti, a ne prošlosti. Imam poruku za naše grašane: Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni ni za šta”.

Nakon obraćanja Bosne i Hercegovine i Hrtvatske, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se ponovo obratio.

– Nisam rekao ništa protiv zemalja iz regiona, ali bosanski i hrvatski predstavnici su to radili. Hrvatski predstavnik je rekao da je poznato “ko je đavo”, a ja mu želim reći da je postojao Jasenovac i da svi znaju ko je bio đavo. Imamo različito mišljenje, ali poštujemo njihov stav iako ga ne delimo – rekao je.

Kako je dalje naveo, više je nestalih Srba nego Hrvata, i to je zaključak hrvatskog Crvenog krsta.

– Nađite mesto u Srbiji i obavestite nas da imate sumnje da su zakopani ljudi i otići ćemo tamo sa vama i izvršiti iskopavanje i doneti istinu njihovim porodicama – kaže.

Naveo je da će Srbija ispuniti svoje obaveze.

4 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime