Youtube/Kosovo Online
Pozdrav Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija

Vučića u Beloj kući čeka pakao! Predaja nikad nije bila opcija! Ovo su samo neki od naslova u srpskim medijima uoči početka razgovora predsednika Srbije i premijera vlade u Prištini Avdulaha Hotija u Vašingtonu. Najavljeno je da će ekonomija biti glavna tema, ali očekuju se pokušaji albanske delegacije da otvori i politička pitanja. Aleksandar Vučić otišao je u Belu kuću spreman na sve vrste iznenađenja i klopki. Uz nepokolebljiv stav da Srbija nikad neće pristati na ultimatume, šef srpske države je svestan da lako može da se nađe u situaciji da vadi vruće kestenje iz vatre koja gori već decenijama.

Zaštita nacionalnih interesa

Da na sastanku koji organizuje Ričard Grenel, specijalni izaslanik Donalda Trampa, mogu da budu razmatrane i druge teme sem ekonomskih, nagovestio je član srpske delegacije Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

– Očekujemo da na sto budu stavljene teške političke teme i unapred se izvinjavamo domaćinima. Mislim da svi koji prate srpsku politiku u prethodnih osam godina znaju da će odgovor države Srbije na konstruktivne predloge uvek biti odgovoran, ali ćemo uvek biti spremni da, kada je potrebno, odbijemo ono što nije u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije i našim najvišim nacionalnim interesima – rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, delegacija Beograda je spremna da štiti srpski interes radeći na jačanju ekonomskih veza i da na razgovore ide prvenstveno da proširi ekonomski uticaj Srbije. S druge strane, među albanskim lobistima u Beloj kući govori se o “konačnom sporazumu”.

Mogućnost direktne ucene odbacila je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

– Očekujemo izuzetno teške razgovore, Srbija danas nije u takvoj poziciji da joj bilo ko daje ultimatume, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije državnik te vrste. Srbiji su mogli da se serviraju ultimatumi nekada, danas ne. I to znaju i poštuju svi strani državnici i lideri u inostranstvu – rekla je Brnabićeva i dodala da Srbija danas ima bolju komunikaciju sa administracijom u Vašingtonu nego što što je imala u prethodnih nekoliko decenija.

Veliki pritisak

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da pokušaji albanske strane da na sto stave političke teme neće proći.

– Verujem da će ovi razgovori ostati u sferi ekonomije i da će biti konstruktivni. Amerika nikad nije indicirala promenu granica, pa ne očekujem ni da će se to sada desiti. Smatram da će SAD pitanje konačnog statusa Kosova prepustiti Briselu, da ga reši kroz dijalog koji se kod njih vodi – kaže Janjić i dodaje da ne veruje da će biti pritisaka na delegaciju Srbije.

Kako kaže, jedna od mogućih tema ovih razgovora moglo bi biti i pristupanje Kosova malom Šengenu i da ako do toga dođe, to treba shvatiti kao dobru vest. Jer, uveren je, Kosovo će u ovaj sporazum biti uključeno pod posebnim uslovima. Sagovornik “Vesti” ističe da bi to predstavnici albanske strane mogli svojim građanima da predstave kao dokaz da je Kosovo nezavisna država.

Premijer Kosova Avdulah Hoti napisao je na Fejsbuku u utorak, 1. septembra, da su se u Beloj kući “uvek donosile strateške odluke koje su dovodile do slobode, nezavisnosti i evroatlantske integracije Kosova”.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je za RTS da očekuje veliki pritisak na Srbiju:

– Znam kako to sve funkcioniše, pritisci će biti veliki i na državu i na čoveka lično, sa ucenama, pretnjama za njegovu budućnost, ali znam kako Vučić na to reaguje, tako da nikome ne savetujem da u slučaju Srbije ili Vučića krene putem ultimatuma, to nije put za rešavanje problema…

On je, govoreći o promenjenom položaju Srbije, istakao da kada se “ranije išlo u Vašington, to je bio samo pritisak da priznamo Kosovo, a sada se trži kompromis”.

Čadež: Dve milijarde dolara za investicije

Beograd je pripremio niz predloga iz domena ekonomije i infrastrukturnog povezivanja rekao je u Vašingtonu Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

– Želimo da razgovaramo o tome kako ćemo da pomognemo inovacije, da organizujemo industrijske i poslovne parkove, da pravimo i privlačimo investitore koji su spremni da ulažu u različite sektore i da vidimo da zajedno radimo na tome – zaključio je Čadež.

Prema njegovim rečima, svi pripremljeni projekti o kojima će biti reči su iz oblasti infrastrukture. Očekuje se da Beograd i Priština dobiju oko dve milijarde dolara direktnih investicija za važne infrastrukturne projekte.

Albanci kritikuju Grenela i Trampa

Lider Samoopredeljenja i bivši kosovski premijer Aljbin Kurti optužuje izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa Ričarda Grenela da vrši veliki pritisak na Kosovo i želi brzo rešenje za Beograd i Prištinu. Kurti je, u izjavi bečkom dnevniku “Standard”, kritikovao i dosadašnje inicijative Grenela, optužujući ga za jednostrano ponašanje, odnosno da je više zahteva imao prema Prištini nego prema Beogradu.

O američkoj administraciji kritički govori i politički analitičar iz Prištine Fisnik Haljimi, ocenjujući da je susret predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu organizovan samo za potrebe izborne kampanje predsednika Donalda Trampa i da zato ne treba očekivati dogovor o političkom rešenju kosovskog pitanja.

Teza Eliota Engela

Američki kongresmen Eliot Engel izjavio je uoči razgovora Beograda i Prištine da bi konačni dokument trebalo da dovede do uzajamnog priznanja Kosova i Srbije. Međutim, on je izrazio sumnju da se tako nešto može postići ovom prilikom, jer se, kako je rekao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić usprotivio stavljanju uzajamnog priznanja na sto.

– Srpska delegacija je iznela da će razgovori biti deo pregovora o ekonomskim pitanjima. Iako nema ništa loše u ekonomskom rastu i ekonomskom razvoju, politički sukob zahteva politička rešenja – naveo je Engel u saopštenju koje je preneo Radio Slobodna Evropa.