EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da u Tirani, na samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa, Srbija nije potpisala nikakve aranžmane i sporazume sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim o saradnji u vezi sa oružjem i minicijom.

– Ne, nismo potpisali nikakve aranžmane sa predsednikom Zelenskim. Mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, a oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije. I mi smo im duboko zahvalni. Obe zemlje podržavaju propise Povelje UN i rezolucije UN, koje su temelj i osnova međunarodnog javnog prava – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je tako odgovorio na pitanje stranog medija da prokomentariše kako je u sredu u Tirani potpisao Deklaraciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, a istovremeno kaže da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji i zašto bi Srbija zadržala takav “hibridni stav” prema Ukrajini i Rusiji, kao i da li je potpisao neke konkretne sporazume sa predsednikom Zelenskim u vezi sa oružjem ili municijom.

Govoreći o našem stavu prema Rusiji, Vučić je naglasio da to nije “hibridna pozicija”, već vrlo jasan stav slobodne zemlje koja sama donosi odluke, za sebe i za dobro svog naroda.

Predsednik Vučić je podsetio da je Srbija bila pod sankcijama skoro deceniju i da mi odlično znamo kako je to funkcionisalo.

– I da, zauzeli smo svoju poziciju, koja nije laka, jedinstvena u čitavoj Evropi. I na to smo veoma ponosni. Ne kritikujemo vas, vašu državu ili bilo koju drugu zemlju zbog vaših stavova, zbog toga što zagovarate neku drugu vrstu politike. Ali lako mi je da opovrgnem sve tvrdnje da to radimo zbog, ne znam, nekih teorija zavere ili čega već –  naveo je Vučić.

Istakao je da je to veoma racionalan i vrlo pragmatičan pristup Srbije.

– I ne znam da li ćemo moći da kažemo da će to trajati zauvek, jer se nikad ne zna sa kojim pritiskom ćemo se suočiti. Ali do sada smo izdržali sve vrste pritisaka i veoma pažljivo pratimo šta se dešava po pitanju naših nacionalnih i državnih interesa – naveo je Vučić.

On je ponovio da je juče sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim obavio dug i vrlo korektan razgovor o svim temama uključujući i o situaciji na frontu u Ukrajini, ali i o bilateralnim odnosima dve zemlje.

– Pričali smo o humanitarnim pitanjima, evropskom putu i Srbije i Ukrajine. Naravno pričali smo i o situaciji na frontu. Ja mislim da znam svako selo u nekoliko regiona Ukrajine – rekao je Vučić.

Naglasio je da mi Ukrajini nemamo šta da zameramo, kao i da misli da oni imaju veoma fer odnos prema Srbiji.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here