Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će novi paket pomoći privredi i građanima biti vredan, ako i velika preduzeća dobiju pomoć, ukupno 2,5 milijardi evra.

– Deo će krenuti u februaru, a nešto u martu, dok će nešto krenuti kasnije – rekao je Vučić.

Kaže da je doneta odluka o četiri grupe mera:

Prva mera je direktna podrška privatnom sektoru od 1. marta, što podrazumeva tri puta po 50 odsto minimalne zarade, sa isplatom od 1. aprila, rekao je Vučić.

Kaže da bi to bilo za preduzetnike, mikro, mala i srednja predzeća. To je velika pomoć pošto je to jedan i po minimalac raspoređen u tri meseca, za sve preduzetnike, kompanije i zaposlene, naglasio je on.

Vučić je istakao da će po pitanju podsticanja potrošnje svi građani dobiti u maju 30 evra i 30 evra u novembru, dok će penzioneri dobiti pored toga još 50 evra.

Penzioneri će tako dobiti ukupno 110 evra, dodao je predsednik.

– Videćemo koji će biti treći mesec kada će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra. To je 1.705 miliona penzionera i 4.345 ostalih punoletnih građana – naveo je Vučić.

Postoji još dilema da li da to radimo i sa velikim preduzećima, rekao je on. Dodaje da velika preduzeća, njih 494 u Srbiji, zapošljavaju 295.000 ljudi.

“Nije svima njima potrebna pomoć, ali zašto i njih da ne nagradimo za trud, i tu odluku ćemo doneti u narednom periodu”.

Kaže da će pomoć privatnom sektoru obuhvatiti oko 1.253 miliona ljudi bez velikih preduzeća.

Prevoznici u drumskom saobraćaju će dobiti 600 evra po autobusu u narednih šest meseci, naveo je on. To je, kako kaže, sektorska podrška, za sektor prevoznika putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica, koji su najugroženiji i cilj je da se oni sačuvaju.

“Turistički radnici će dobiti i ovaj minimalac i po. Videćemo pred leto da li i tu treba nešto sektorski da se pomogne”.

Na pitanje da li država ima dovoljno novca za taj paket mera i odakle je novac, Vučić je odgovorio da novca ima i da su to “srpske pare”.

Ističe da je i ovaj paket pomoći privredi od ključnog značaja za dalji rast i razvoj našeg BDP-a, jer, ukazuje predsednik, korona i dalje “žestoko tuče” u Americi i Evropi, te da zbog toga mnoge evropske zemlje neće imati onakav rast BDP-a kakav su planirale.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here