Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da još nije odlučeno da li će Srbi izaći na eventualne nove lokalne izbore na severu Kosova, dodajući da će o tome tek da razgovara i pregovara.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc predložili su nove lokalne izbore na severu Kosova kao način da se izađe iz krize i deeskalira situacija.

Vučić je na TV Prva rekao da je sa Šolcom i Makronom imao težak razgovor u Kišnjevu u četvrtak i da je u razgovoru s dvojicom evropskih državnika imao najoštriji pristup do sada. Ipak, odluku o učešću Srba na prevremenim izborima na Kosovu, nije doneo.

Predstanici SAD i EU i posrednici u dijalogu Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, dolaze u Beograd početkom sledeće nedelje, a Vučić kaže da će tek posle razgovora s njima pozvati Srbe s Kosova na konsultacije o daljim koracima.

On je rekao da bi Srbi svakako pobedili na tim izborima, ali da je pitanje šta time dobijaju.

„Oni će da nas lažu da će da formiraju Zajednicu srpskih opština, kao što nas lažu deset i po godina“, kazao je Vučić.

Dodao je da zna da bi Srbima na severu Kosova odgovaralo da imaju „makar tu lokalnu vlast“ i da se malo spuste tenzije.

Upitan da li će Srbija prihvatiti te izbore, on je ponovio: „Ne znam, pustite me da pregovaram, da razgovaram. Tek ću da razgovaram od utorka“.

– Nemam u ovom trenutku rešenje, nemam čarobni štapić. Ja o tome moram da razmišljam danima, moram da razmišljam o tome, moram da merim sve… Moram da razgovaram s njima narednih dana i da vidim šta je to što će Srbi da dobiju. Kakvu sigurnost – istakao je Vučić.

Govoreći o susretu s predsednicom Kosova Vjosom Osmani u Moldaviji, Vučić je rekao da se u taj razgovor umešao šef njenog kabineta i da je tada dijalog postao još teži.

Predsednik kaže da svi na Zapadu znaju da su Priština i kosovski predsednik Aljbin Kurti krivi za ekslaciju nasilja na severu Kosova, ali da mi od toga nemamo ništa.

– Zato što on zna da šta god da uradi, da će Amerikanci, Englezi i Nemci, čvrsto i tvrdo, biti za to da mora da se čuva takozvana kosovska nezavisnost. Da mora da se ne dozvoli Srbima da na bilo koji način ugroze teritorijalni suverenitet i integritet Kosova, da se ne dozvoli do 100 srpskih vojnika i poicajca vrate, čak ni formiranje široke autonomije za Srbe na Kosovu i Metohiji, već da to bude neka nevladina organizacijam – kazao je Vučić.

2 COMMENTS

  1. Cuj da se ne ugrozi suverenitet cega tzv.”kosova” ma hajde molim te.A suverenitet Srbije sto je godinama ugrozen sta je sa toga ima li iko da kaze dosta je, po 1244 UN vracamo odredjen broj vojnika i tacka.To je zahtjev i nema dalje al jok mi cemo da pregovaramo o cemu lebac ti ljubim vise.
    Cekace da se Nato ukopa na severu i onda pusiona.

  2. Srbi mogu dobiti samo i iskljucivo sarenu lazu u svim “pregovorima” sa NATO i EU, da se ne pravimo blesavi…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here