Tanjug
Aleksandar Vučić u Novom Sadu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je izjavu premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija o njegovoj težnji da se južna srpska pokrajina pripoji Albaniji.

– Nisam ni reagovao. Pustili smo jedan dan i onda je Ana (Bnabić) reagovala… Nije reč o nekom ambasadoru, već o premijeru tzv. koji preti ujedinjavanjem Albanije – kazao je Vučić.

Predsednik je ukazao da je kojim slučajem uradio slično, on je istakao da bi bile velike reakcije međunarodne javnosti.

– Velikoalbanske ideje ne izazivaju strah kod EU, možda će da nekad napišu u nekom izveštaju da izjava nije bila pametna, i to je to. Viola fon Kramon misli da može da soli pamet svima i oglasila se za sve što se dešava u Srbiji. I iako je zadužena za Prištinu, nije joj palo na pamet da kritikuje izjave Aljbina Kurtija. Kada je reč o velikoalbanskoj hegemoniji, to je za njih ubičajeno. U izveštaju će samo napisati da to nije pametna izjava… Nema o čemu se nisu oglasili što se desilo u Srbiji.. Ovo je samo početak, imaćemo još mnogo problema… Šta god Srbija uradila, iz političke samoodbrane, nikada neće biti srećni – naveo je predsednik Srbije.

“Odgovor je spreman”

Vučić je govorio i o aktivnostima prištinskih vlasti i posetama Kurtija zemljama na zapadu.

– Kada ne možete da se koncentrišete šta možete da uradite za svoj narod, onda to tako ispadne. Neka putuju, pričaju šta hoće… Uglavnom putuju po zemljama koje ih priznaju, nikakva velika novost – objasnio je predsednik Srbije.

Komentarišući navode da Španija navodno otvara kancelariju u Prištini, on je istakao da je nedavno govorio sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i naveo da je “gotovo siguran da neće biti promene stava”, odnosno da Španija i dalje neće priznati nezavisnost Kosova.

– Znam čvrstinu Sančeza… To bi bilo kao kada bih promenio stav o nečemu… – navodi Vučić.

On se osvrnuo i na diplomatske akcije Prištine kada je reč o priznanjima.

– Naš odgovor je spreman”, kazao je Vučić i dodao da ih onda čeka “razglednica iz Beograda i drugih gradova sveta” na kojima piše ko priznaje, a ko ne priznaje nezavisnost Kosova.

Vučić govorio i o eventualnom pooštravanju mera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o eventualnom pooštravanjem mera povodom epidemiološke situacije u našoj zemlji.

– Naši brojevi padaju, još 10-ak dana imaćemo veći broj preminulih, ali brojevi su u padu. Najsporije nam padaju u Novom Sadu. Nemamo problema u bolnicama sa time. Nisu potrebne nove vreme, ali sam spreman da saslušam Anu Brnabić ili stručnjake – kazao je Vučić u Novom Sadu.

– U mnogo boljoj smo situaciji nego pre mesec dana… Da li ćemo imati ponavljanje problema u januaru ili februaru, ne znam – naveo je predsednik Srbije.

On je ponovio da je potrebno da se vakciniše što veći broj ljudi protiv koronavirusa i istakao da zemlja nabavlja lekove za lečenje Covida-19 i da je u tome među prvima u svetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here