Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je večeras predsedavajućem i srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku respiratore.

Uručena je i druga medicinska oprema za Republiku Srpsku kao pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u Republici Srpskoj veliki problem po pitanju epidemije koronavirusa.

– U Republici Srpskoj sve je veći broj zaraženih, Klinički centar je svoje kapacitete popunio. Novih 400 mesta za pacijente zaražene moramo da opremimo, zato su nam potrebni respiratori. A ponekad je potrebno imati i obučene ljude, a ne samo opremu – rekao je on.

Vučić je kazao da je razgovarao s Dodikom o problemima, te da je Srbija spremna da sve što može pacijenata u teškom stanju primi iz Republike Srpske.

– Ako budu imali krizu u mogućnosti prijema pacijenata, Srbija će da prihvati sve što može. Dobiće najbolju moguću negu. Mi od jutros u svim bolnicama na raspolaganju imamo 5.800 ampula leka protiv koronavirusa – rekao je on.

– Mi zajednički moramo da pobedimo ovu pandemiju i svaki život u regionu nije manje vredan od onog koji izgubimo u Srbiji. Što se tiče vakcina, do sada je 2.886 zdravstvenih radnika iz Republike Sprske vakcinisano u Srbiji, ali moraćemo to dodatno da poboljšamo – rekao je Vučić.

Kako je naveo, “nećemo biti mirni dok ne budemo imali 2 miliona vakcinisanih”.

Primopredaja je obavljena u industrijskoj zoni u Krnješevcima, nedaleko od Stare Pazove, a prisustvovali su ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor BIA Bratislav Gašić.

Prosečna cena respiratora 25.000 evra

Vučić je kazao da je Srbija od početka pandemije kupila 2.200 respiratora.

– Ponosan sam na to, kupili smo ih u najtežim trenucima. Imali smo loše stanje, lošu opremljenost, to nam je još jedno nasleđe koje su nam stručnjaci sa Mauricijusa ostavili. Kupovali smo respiratore – rekao je on.

Prosečna cena je kako kaže, bila između 18.00 i 35.000 evra.

– Nekad je išlo i do 52.000, ali nismo mi tad kupovali. Prosečno je oko 25.000 do 26.000 evra – naveo je Vučić.

Vučić je kazao da bi mogao da “maše ugovorima” o tome koliko je vakcina naručeno, ali da je bitnije koliko ih je zaista stiglo.

– 26. februara ću moći da vam kažem tačno kada ćemo dobiti milion doza vakcina Sinofarmovih – kazao je on.

On je kazao da vidi problem da ljudi neće da se vakcinišu vakcinom Astrazeneke.

– To je užasna kampanja koja se vodi, velike faramceutske kompanije jednu dobru vakcinu predstavljaju na loš način. Ali šta mogu, ići ću od sela do sela, govoriću ljudima da nemaju nikakav rizik – kazao je on.

“Uzdamo se samo u sebe”

Vučić je rekao da imamo veliku želju da dobijemo podršku iz Evropske unije po pitanju vakcina.

– Iz Kovaks programa ćemo dobiti nešto manji broj Astrazeneke, 56.700 doza vakcine. Sve su to mali brojevi, nama treba pola miliona – naveo je on.

On je rekao da se “uzda u se i u svoje kljuse”, što se tiče zabrane putovanja.

– I sad kad nam nisu zabranili, dobili smo 0 vakcina, a sad kad nam zabrane, ne možemo dobiti manje od 0. Računamo na sebe i svoju marljivost. Nije naše da se žalimo narodu i da kukamo kako nema vakcina. Naše je da to obezbedimo – naveo je on.

Dodik je rekao kako se vidi da EU ne reaguje na pravi način.

– Kad više ne budu potrebne vakcine u Evropi, oni će nama nuditi. I oni su kroz razne procese privatizacije uništili sve što je moglo da utiče na proizvodnju vakcina na ovom prostoru – rekao je Dodik.

On je napomenuo da su ovo složena i teška vremena, te da se Srbija pokazala kao važan i odlučujući faktor u regionu, Evropi, pa i u svetu.

– Ovo daje sigurnost svakom čoveku, ne samo u Srbiji, nego i u Republici Srpskoj. Ja ovo nisam znao, inače bih tražio 50 resporatora – dodao je Dodik.

O Lečiću…

Predsednik Aleksandar Vučić kaže, o slučaju optužbe glumice Danijele Štajnfeld da ju je silovao Branislav Lečić, da ne postoji odvratnije delo od silovanja.

– Nisam ni tužilac ni sudija, čini mi se da ne postoji odvratnije delo od silovanja, sve što bih rekao rušilo bi prezumpciju nevinosti. A da li mi se gadi tako nešto, to je jasno – istakao je Vučić.

1 COMMENT

  1. vakcina poneka moze da se okren proyi pacijina imunog sistema a ne virusa i tako pacijent nema sanse da ozdravijer ima 2 neprijatelja da se izbori situatija je nemoguca

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here