Foto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije i srpski član predsedništva BiH, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, uz mitroplita Hrizostoma i starešine Saborne crkve u Beogradu protojereja-stavrofora Petra Lukića, posle liturgije govorili su nad odrom preminulog patrijarha Irineja.

Kovčeg sa telom patrijarha Irineja je prenet juče oko 8.20 u Patrijaršiju, potom u Sabornu crkvu, odakle su preneti u Hram svetog Save gde će posle liturgije i opela danas biti sahranjen.

– Njegova svetost sklopio je oči onako kako je i živeo, u miru. Ljubav je bila osnova njegove mere, a njegova Srbija je bila upravo ona koju je stvarao, ona koja ne ume da mrzi. Sklopio je oči i predao dušu sa jednom željom, da njegov Hram i njegov san nikada ne porušimo. Njegov Hram simbolizuje večnost i on je bio naš hram saborni. Pred njim se nismo delili. Umeli smo da volimo koliko je on voleo – rekao je predsednik Srbije na početku obraćanja.

Podsetio je da je patrijarh sklopio oči uz jedan amanet, da njegov hram nikad ne porušimo, verujemo i volimo zajedno.

– Kada se gromada stene odvoji od planine, vekovi ne mogu da popune tu prazninu. Takve gromade, poput našeg patrijarha, pamte se po njihovim delima i veličini. Zajedno smo sa patrijarhom bili ovde mnogo puta. Znam koliko je želje i ljubavi uložio u obnovu Hrama – dodao je.

Pričao je o poslednjem razgovoru koji je vodio sa njim, kada je otišao u bolnicu i otkrio detalje tog razgovora.

– Rekao mi je najpre da ne želi da legne u bolnicu, da se dobro oseća – rekao je predsednik.

– Najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija, i tu je postupao racionalno i hladne glave, da nikada ne priznamo nezavisno Kosovo. Verovao je u narastajuću snagu srpske države, verovao da je za i Kosovo i Metohiju moguće pravično rešenje – kazao je Vučić.

Vernici su mogli da se poklone i odaju poštu preminulom poglavaru SPC, a tokom celog dana i noći beogradski sveštenci su čitali sveta jevanđelja nad odrom.

Podsetimo, poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Irinej, preminuo je u 91. godini posle borbe sa korona virusom. Vlada je istog dana donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Republici Srbiji, od 20. do 22. novembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here