Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da otpor donošenju rezolucije o tzv. genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN postaje sve veći i da rezultat glasanja neće biti onakav kakav su sponzori rezolucije očekivali, dodavši da borba Srbije traje i da neće biti laka.

Najavio je da ga sutra u Beogradu očekuje važan razgovor sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O’Brajanom i da nakon toga ide u Njujork.

Povodom predstojeće Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Vučić je izjavio da planira da razgovara sa predstavnicima više od 120 zemalja po pitanju rezolucije i da je do sada razgovarao sa predstavnicima 23 zemlje.

– Oni su računali da će imati najmanje 70 do 90 glasova ‘za’, da će 60 do 70 biti ‘uzdržano’ i da Srbija može da dobije 20 do maksimalno 30 glasova. I to saopštavaju svima. Ja vam sad kažem, neće biti takav rezultat – izjavio je Vučić gostujući na TV Pink.

Rekao je da sponzori rezolucije imaju dominaciju u GS UN, jer će verovatno 27 članica EU glasati “za”, kao i SAD, Kanada i zemlje koje su, kako Vučić kaže, politički patuljci.

Vučić navodi da sve više zemalja u svetu saznaje istinu o Srbiji i ističe da srpska borba traje i da neće biti laka.

– Videćemo tu ko je prijatelj, a ko nije prijatelj Srba i Srbije. Ko je prijatelj pravde, istine i međunarodnog prava, a ko nije – rekao je Vučić.

Dodao je da čeka da se po pitanju rezolucije izjasni najveći svetski stručnjak o tom pitanju Jehuda Braun i naveo da će Srbija imati više glasova nego što se očekuje.

– Da znaju ljudi u Srbiji, nećemo mi imati ni pet, ni 10, ni 20 glasova protiv, već više od toga. I neće biti uzdržanih 20, 30 i 40, kao što oni misle, već više od toga – rekao je Vučić.

Naveo je da će “uvek biti veliki pesimista” ali i da će se uvek boriti do poslednjeg trenutka.

– I neće im to biti tako lako kao što su zamislili. Zamislite vi da imate rezoluciju o kojoj će više zemalja da bude ‘uzdržano’ ili ‘protiv’ nego ‘za’. I oni će da kažu da su pobedili. Super, pobedili ste po vašim izmišljenim pravilima. Da je bilo više za nego protiv. Ali ćete više imati zemalja koje će biti uzdržane i protiv, to vam sad kažem, nego oni koji će biti ‘za’ – rekao je Vučić.

Vučić je poručio srpskom narodu da će nastaviti da se bori.

– Mi ćemo svoju Srbiju da sačuvamo. Sačuvaćemo i obraz srpskog naroda. A ako budu imali više glasova za nego protiv, što je verovatno, dan posle podići ćemo srpske trobojke, srpske zastave i još snažnije, čvršće i odlučnije, uzdignute glave hodati i našim, i svetskim i bilo kojim drugim ulicama”, rekao je predsednik.

Istakao je da bi donošenje rezolucije vodilo ka dodatnim podelama u regionu i naveo da je rezolucija prvenstveno nemačka ideja, podržana kasnije od strane najmnoćnijih zemalja NATO.

Govoreći o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, Vućić je rekao da izvestilac o prijemu Dora Bakojani nije ispunila svoju obavezu da dođe u Beograd i da razgovara sa Beogradom.

– Dva puta sam prihvatao razgovore sa njom, prihvatao da se vidim sa njom, prihvatao da razgovaramo video konferencijskom vezom, svaki put je otkazano – rekao je Vučić.

1 COMMENT

  1. imate nalaze zurofa i grajfa. GS UN nije nadlezna za to, vec Savet bezbednosti pod cijom jurisdikcijom BiH i snage UN. sve zemlje koje glasaju moraju biti tuzene. srbija da trazi sudsko vece MSP u sastavu: Kina,.Indija, Rusija, Mongolija, Etiopija, J.Sudan, Istocni Timor, Nikaragva, venecuela, Madjarska, Kipar, grcka, Jermenija, kuba, Meksiko

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here