Povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana Policije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je medalje najboljim pripadnicima ove ustanove.

– Vi radite jedan od najtežih poslova i nije slučajno još od Atine to smatrano ropskim poslom. Biti policajac znači staviti svoj život na raspolaganje društvu. Oduvek je, a danas u Srbiji pogotovo, postoji pitanje kako se odužiti policajcu. Uvek ćete biti krivi gotovo svima, čak i kada im pomažete, kada zautavljate onog u alkoholisanom stanju ili branite otadžbinu. Retko ćete čuti „Hvala“ ili aplauz za sva herojska dela. Policija nam je potrebna, celom društvu i zajednici i nikada neće da služi bilo kojoj vlasti, već građanima Srbije. Moramo da radimo na poboljšanju standarda naših policajaca – rekao je Vučić.

On je dodao da sledi borba protiv mafije, i da „mafijaškoj kugi moramo stati za vrat“.

– Sećam se te 2014. godine, policija se suočavala sa najtežom situacijom koja je tada vladala. Trebalo je stvoriti modernu i normalnu državu, ni iz čega. Hvala svima koji su verovali da ćemo promeniti situaciju. Možete da očekujete još veći napredak, i u vašim platama. Hoćemo da vi vidite da država brine o vama, da ulažemo u bolju obuku, opremu i bolja primanja, da bismo rekli mladima koliko je plemenito biti policajac – rekao je Vučić.

Svečanosti pored ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, prisustvuju i ministri Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Zlatibor Lončar, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici SPC i drugi gosti.

Dolazak Vučića propraćen je aplauzom, a na početku ceremonije intonirana je himna Srbije.

Uručene medalje najboljim pripadnicima MUP-a

Na svečanoj akademiji povodom Dana policije i Dana MUP-a večeras su uručene zlatne, srebrne i bronzane medalje pripadnicima MUP-a koji su se istakli u proteklih godinu dana.

Predsednik uručio je zlatnu medelju za hrabrost Saši Raduloviću, zlatnu medalju za posvećenost službi Goranu Jošiću i zlatnu medalju za zasluge Želimiru Mrdalju.

Potredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uručio je srebranu medalju za hrabrost Dejanu Paunoviću, srebrnu medalju za posvećenost službi Veri Berić i srebrnu medalju za zasluge Slađanu Petroviću.

Direktor policije Vladimir Rebić uručio je bronzanu medalju za hrabrost Šaši Vučkoviću, bronzanu medalju za posvećenost službi Goranu Sekuliću i bronzanu medalju za zaslugu Ivanu Barašu.

Stefanović: Zakon nadjačao kriminal, red pobedio bezvlašće

Svi rezultati Ministarstva unutrašnjih poslova jasno pokazuju da je zakon nadjačao kriminal, da je red pobedio bezvlašće, sigurnost preuzela primat nad strahom i da je poštenje savladalo korupciju, poručio je večeras Stefanović.

Stefanović je, na svečanoj akademiji povodom Dana policije i Dana MUP-a u Sava centru u Beogradu, istakao da je ponosan na sve što su pripadnici MUP uradili za svoj narod pre pet godina, kada se zemlja suočila sa poplavama koje su uništile hiljadu domova, nanele materijalnu štetu i odnele ljudske živote.

– Hrabro, posvećeno i požrtvovano, ne pitajući ni koliko sati ni dana će biti u uniformi, pokazali ste pravo lice srpske policije kojoj bezbednost građana na prvom mestu – rekao je Stefanović.

On je podsetio da je još tada obećao da će menjati MUP i da će njegovi pripadnici dobiti bolju opremu, nove uniforme i vozila, kao i veće plate.

– Garantovao sam bespoštednu borbu i obračun sa kriminalom i korupcijom, rekao sam da ćemo kriminal saseći u sopstvenim redovima i da niko neće moći da se sakrije iza značke i uniforme niti će biti zaštićenih – poručio je Stefanović.

On je dodao da je danas ponosan jer “nismo izneverili ni pripadnike MUP ni naše građane”.

Obeležavanje Dana MUP-a i Dana policije obeleženo je i drugim manifestacijama, a počelo je danas tradicionalnim svečanim defileom čete konjanika Policijske brigade i policijskih orkestara Srbije i Slovačke Knez Mihailovom ulicom.

Pripadnici MUP-a na taktičko-tehničkom zboru na Kalemegdanu prikazali su veštine, opremu i vozila koja koriste u radu, a građani su imali priliku da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi Ministarstvo i sa metodama rada različitih organizacionih jedinica policije, poput kriminalističke, helikopterske jedinice, graničara itd.

Stefanović je ranije danas u Beogradu položio i venac na spomen-obeležje u znak sećanja na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su izgubili živote na dužnosti.

Državni sekretar MUP-a Milosav Miličković položio je venac na spomen – ploču prvom ministru policije, vojvodi Jakovu Nenadoviću, dok su komandanti Specijalne antiterorističke jedince i Žandarmerije, Spasoje Vulević i Dejan Luković, položili vence na spomen-obeležje na Čukur česmi.

U sedištu MUP-a obeležena je i slava Ministarstva, Sveta Trojica, sečenjem slavskog kolača.

 

Izvor:

Tanjug

3 KOMENTARA

  1. dal stijovic dobi odlikovanje, dal oni iz sava male dobise pohvale? — car ce im plate sigurno podici, da mu ne moraju sluziti, vec samo kad treba ne izlazti, po narudzbini prebiti, uvatiti i u apsu drzati, et cetera. — nemadoh vremena za citanje, a kad me pozovu u goste sve ce da mi pokazu i objasne.

  2. „… već građanima Srbije.“ Добро је да нам је он ово стручно објаснио. То је стварно новост за грађане Србије од 1923, и увођења диктатуре Алексндра Карађорђевића. Ми смо Срби вероватно најлуђи народ на свету. Трпимо све и свашта. На путу смо да уђемо у диктатуру Шиптара, Кроата и Бошњака. Па није ни то лоше у поређењу са Титовом диктатуром Пролетаријата.

  3. Kaže predsednik: ,,Policija nam je potrebna, celom društvu i zajednici i nikada neće da služi bilo kojoj vlasti, već građanima Srbije.“
    Izuzev u Hercegovačkoj, kada vlast ruši, ili kad Jutka zlostavlja u Brusu…

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime