Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da se delegacija Srbije neće obrukati već da će posle 2. maja, kada je predviđeno glasanje Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici, imati još više prijatelja i podignute glave otići iz Njujorka.

– Nećemo se obrukati i kako god da bude i 3. maja ćemo moći uzdignute glave da izađemo odavde i videćete da kad izađemo odavde da ćemo da imamo još veći broj prijatelja, jer mnogi koji ne smeju da budu uz nas, bili bi uz nas – rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da se to u politici ne računa uvek, ali da jeste jedan dodatni zalog za budućnost. Na pitanje kako sad protiču njegovi razgovori po pitanju nacrta rezolucije o Srebrenici, Vučić je rekao da sada ima zemalja koje se ponašaju uvek na izuzetno odgovoran i ozbiljan način, koji imaju direktnu komunikaciju sa svojim predsednikom i svojom vladom.

– Ali imate i zemlje sa kojima ste već tri kruga konsultacija obavili, a njihov ambasador nije dobio nikakvu informaciju. Zato je bilo strašno važno ovo što smo danas ovde radili. Ja ću, ukoliko se uopšte vratim u Beograd na tri dana, u Beogradu da ponovim konsultacije sa svim ovim zemljama. Makar sa svim stalnim predstavnicima. Imamo devet afričkih zemalja koje imaju stalno predstavništvo u Beogradu, imamo pet južnoameričkih, latinoameričkih zemalja, računajući i Kubu. Imamo najviše azijskih, mislim 21 zemlju sa stalnim predstavništvima u Beogradu. I ponovo ću sa njima da razgovaram – rekao je Vučić.

On je naglasio da u predlogu rezolucije nije navedeno ime ni jednog krivca za Srebrenicu i takva rezolucija podrazumeva kolektivnu osudu celog naroda, iako predlagači govore suprotno.

– Zašto vi donosite ovu rezoluciju? Jel je donosite zbog poštovanja, pijeteta, kajanja? Ja sam posetio (Srebrenicu) i pognuo sam glavu. Nisam pognuo glavu pred kamenicama, udarcima, flašama. Pognuo sam glavu pred spomenikom stradalima, položio cvet, iako sam bio napadnut. Pozvao sam ih na razgovor odmah posle toga smatrajući da su to suštinske stvari – rekao je Vučić.

On je rekao da je to dodatni pritisak na jednu suverenu i nezavisnu zemlju u ovom trenutku i upitao se da li je to zbog neuvođenja sankcija Rusiji, odnosa sa istokom ili zbog nerešavanja pitanja Kosova, ili, kako je rekao, zbog toga što smo slobodna i nezavisna zemlja. Vučić je dodao da 2010. godine Srbija nije sama pisala deklaraciju o Srebrenici.

– Da vam objasnim da je to pisala Turska zajedno sa nama. Jel možete da verujete? Ja kao predsednik to znam i imam beleške o tome iz tog perioda. Mi nismo u svom parlamentu mogli da donesemo sami nešto. Mi smo morali da imamo posrednike za to. Ali, promenila se Srbija – rekao je Vučić.

On je naglasio da će se Srbija boriti u UN onoliko koliko može.

– I dan posle toga idemo da radimo, još snažnije, da se borimo još više, da pripremamo Ekspo, da dodatno podižemo ugled Srbije u svetu – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će se videti u UN koliki je ugled Srbije i koliko zemalja globalnog juga ceni Srbiju. Istakao da je da će sutra imati razgovor i sa predstavnicima Narodne Republike Kine, koji su strašno važni za nas.

– Razgovarao sam sa ministrom iz Indije, to su najveće zemlje sveta. Sutra ću da imam i očekujem da bude preko 30, možda i 35 azijsko-pacifičkih zemalja. Samo na Pacifiku imate 15 zemalja. Sada vam ja ne objašnjavam da je loše za nas što su u Vanuatu neki drugi došli na vlast pa su zato kao sponzori, a da je negde dobro što se promenila vlast – rekao je Vučić.

Naglasio je da je veoma važno što su na našem prijemu juče bili i Tajland i Filipini, što su mogli po prvi put da čuju našu argumentaciju.

– Razmišljamo da u tom delu Indokine i otvorimo našu ambasadu, uprkos svim troškovima koji nisu mali. Vi ste videli kolika je naša posvećenost, misija je mala, tu sastanci traju po četiri sata. Vika i dreka, ali uzbuđenje je pozitivno, i – nećemo se obrukati – naglasio je Vučić.

4 COMMENTS

 1. SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…

 2. БРАВО ПРЕСЕДНИЧЕ
  БОЖЕ☦️ПОМОЗИ ДА СЕ СРБИЈА ОДБРАНИ ОД ОВОГ ЗЛА
  ПА ОНДА ПОЧНИТЕ НА ТАЈ ИСТИ НАЧИН ЗА СВА СТРАДАЊА СРБА У 1.
  И 2. Свјетском рату
  ДА ПОДНОСИТЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ
  ЈАСЕНОВАЦ ндх геноцид
  ДЈЕЧИЈИ ЛОГОРИ ндх
  СТРЕЉАЊЕ ЂАКА У КРАГУЈЕВЦУ
  ПА СВА СТРАДАЊА
  И ПОКОЉИ аустроугара У 1.Свјетском рату
  🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here