Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić, Emanuel Makron i Hašim Tači

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je francuski predsednik Emanuel Makron današnjim sastankom sa njim i Tačijem želeo da pokaže posvećenost Evropske unije Kosovu kao problemu na evropskom tlu i da je on ponovio stav Srbije da dijalog može biti nastavljen ako Priština ukine takse.

Na pitanje novinara, kojima je preneo o čemu je bilo reči u susretu Makrona sa njim i Tačijem, da li je Makron ovim sastankom želeo da se aktivnije uključi u rešavanje kosovskog problema i što pre vrati dve strane dijalogu, Vučić je kazao da nema sumnje u to da Francuska i Evropa žele da imaju najznačajniju ulogu po tom pitanju, poštujući Amerikance i sve druge.

– Francuski predsednik je to rekao pre svega misleći na sebe i nemačku kancelarku, kao i evropske institucije – istakao je on.

Upitan da li je Makron insistirao na ukidanju taksi, Vučić je podsetio da je šef francuske države već bezbroj puta o tome govorio.

– Zna to i Tači. Nije to pitanje o kojem se raspravlja, svi znaju za to i to je stvar koja se podrazumeva. Čekamo da ukinu takse pa da razgovaramo, naravno, ako žele da razgovaramo o postizanju kompromisa – rekao je Vučić.

Makron je, kaže, želeo na tom, nenajavljenom sastanku, želeo da čuje kakva je situacija.

– Ja sam bio realističan, pomalo pesimističan, bio otvoren i rekao istinu – preneo je Vučić i dodao da je Tači govorio kako će vlada u Prištini biti formirana početkom decembra.

– Ja sam rekao da neće biti tako, kao i obično, pa je Tači rekao “onda, dobro, sačekajte do januara” – naveo je Vučić.

Srpski predsednik je istakao da je pozicija Srbije nepromenjena i da će nastaviti dijalog kada Priština ukine takse.

– Kada ukinu takse, možemo da sednemo za sto – ponovio je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here