EPA/Martin Divisek
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je večeras pozvao međunarodnu zajednicu da odlučno deluje protiv onih koji eskaliraju situaciju na KiM i ugrožavaju stabilnost svih nas.

On je, govoreći za Si-En-En, pozvao i Srbe koji protestuju na severu KIM da to rade mirno i smireno kako bi se očuvala stabilnost svih nas.

– Potrebno nam je da pričamo sa Albancima da se dogovaramo oko sporazuma koji mogu da se sprovedu. Znam da su učesnici protesta posvećeni i odlučni da se bore na miran način za svoja osnovna prava. Oni samo žele svoje pravo da sačuvaju svoje ime i prezime, da žive tamo gde su čitav život živeli. Moj mali savet njima je da to rade mirno i smireno – rekao je Vučić.

On je rekao i da je Srbija zahvalna američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na izjavama, ali je dodao da se Srbija 100 odsto ponaša u skladu sa Kumanovskim sporazumom, vojno-tehničkim sporazumom koji je postignut sa NATO i Kfor, i u skladu sa Rezolucijom 1244 koja predviđa da Srbija neće ući na teritoriju Kosova ni sa jednim vojnikom.

– Nismo prekršili nijednu međunarodnu regulaciju, veoma smo striktni u vezi toga i imamo profesionalnu saradnju sa NATO trupama na terenu, razgovarali smo sa komandantima NATO na terenu, kao i glavnim komandantima u Napulju, ali i Jensom Stoltenbergom sa kojim sam stotinu puta diskutovao i verujem da ćemo moći da održimo profesionlnu saradnju, čak i danas – rekao je Vučić.

On je, u tom smislu, podsetio i da u manastiru Visoki Dečani pohvalno govore o italijanskom kontigentu Kfora koji štiti manastir od napada Albanaca poslednjih 15 godina i više.

2 COMMENTS

  1. Otkud ovakva izjava,pa zar po Kumanovskom sporazumu Srbija nema pravo na 1000 vojnika na severu Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here