EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je imao težak razgovor u Parizu, te da će Nemci i Franucuzi izaći sa zajedničkim saopštenjem.

On je novinarima rekao da Srbija ne prihvata ultimatume Prištine, i da se trudimo da nastupimo hrabro.

– Albanska strana je izašla sa zahtevima, to su očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, očuvanje Ustava i ustavne organizacije Kosova, trajno uzajamno priznanje, a ne model dve Nemačke, članstvo u UN i da druge evropske zemlje priznaju Kosovo. A, tek onda će da se bave pitanjem nestalih i ratne štete – rekao je Vučić.

On je najavio nastavak dijaloga u četvrtak u Briselu.

Vučić je rekao da ćemo biti izloženi velikim pritiscima i istovremeno nailazimo na “potpuno nerealističan pristup kosovskih Albanaca koji bi želeli sve, a da Srbija ostane bez ičega”.

– Spremni smo da razgovaramo o svim koracima koji bi popravili odnose naroda, protok ljudi, roba, kapitala, ali da ne prihvatamo ultimatume. To nije moguće i realno – rekao je on.

Kako je rekao, nastavak dijaloga biće pod vođstvom specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

– Mi učestvujemo u dijalogu pod pokroviteljstvom EU, to je za nas važno – naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je tražio da bude napisano da se vodi dijalog Beograd-Priština, a ne Srbija-Kosovo. Dodao je da ne može da kaže da je Srbija bila izložena pritiscima od strane Emanuela Makrona i Angele Merkel, koji su bili domaćini video Samita o Kosovu i Metohiji,

Na Samitu su učeštvovali i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel i kosovski premijer Avdulah Hoti.

 

6 COMMENTS

  1. Šta si ti njima rekao na Ultimatum koji je postavljen? To nepričaš a znamo da nisi smeo da zucneš tu baš na pravom mestu. Ti si prava kukavica i samo se kriješ neznam od koga da li od Rusije ili od EU ili SAD to mi nije jasno. Nemati druge već put za Moskvu i njima se opredeli i izbaci ove Eulesko iz KIM uvuci i po svaku cenu UN i oživi 1244 R SB. Tako možeš povratiti tvoj imič. Maršni EU i ko je J..e. To ti je moj savet. I neubijaj omladinu i nepravi invalide zdrave omladince kao što si to preključe uradio. ODRADI JEDARED ZA VOLJU NARODA SRBIJE DA SE UJEDINIMO I NA KRAJU TI MORAŠ DA ZNAŠ I DA KAŽEŠ PARIZU, BEČU I BERLINU ŠTA HOĆEŠ. OVAKO NIKO NEZNA ŠTA HOĆEŠ.

  2. Kako bre ne znas Sandicu sta Vucic hoce???? On hoce da bude celi svoj zivot predsedniok Srbije. I nista vise.
    Kakvo bre Kosovo ….to je samo zamajavanje…kao nesto radi…nista, nula bodova. Vlast u Srbiji njega zanima, a Kosovo – zna da je izgubljeno. Zato pojma nema ni sta hoce…

  3. Где су њему овакви услови:Очивање територијалног интегритета Србије,поштовање њеног устава,него га и сам не поштује

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here