Tanjug
Aleksandar Vučić

Da je do Budimpešte i Beča, imali bismo mnogo veće šanse da ranije budemo deo Evropske unije, a ovako to će biti ne lak, već vrlo komplikovan proces, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, na pitanje da li se vidi datum prijema Srbije u EU, kazao da je Srbija zahvalna posebno svojim mađarskim prijateljima koji se bore za našu zemlju, koliko se borimo i mi sami.

Takođe je izrazio zahvalnost i Austriji koja je, kaže, uvek podržavala integraciju Srbije u EU. Ta podrška, ističe, ne postoji samo od vremena Sebastijana Kurca, Aleksandera Šalenberga i Karla Nehamera, već smo uvek imali podršku Beča, bez obzira na određene razlike koje imamo po drugim pitanjima.

Orban je rekao da je Srbiju trebalo primiti “juče”, jer bismo danas imali mnogo lakšu situaciju.

– Ali, Mađarska ne može da prelomi ovo pitanje u EU, ali možemo da stvaramo koaliciju koja će podržati proširenje – naveo je on.

Ukazao je da se 2024. održavaju izbori za Evropski parlament i da iste godine Mađarska predsedava Uniji.

– Budite uvereni da ćemo sve učiniti da se taj proces što pre završi – poručio je Orban.

Nehamer je ukazao da se austrijska podrška ogleda u dve perspektive, od kojih je prva bilateralna saradnja sa Srbijom.

Podsetio je da austrijske kompanije spadaju u najveće investitore u srbiji, da u privredi postoji dobra saradnja, puna poverenja, i da preduzetnici u Srbiji vide važnu lokaciju koja je produktivna i isplativa.

Druga dimenzija je, kaže, EU i dodaje da Evropska komisija proverava napredak u pristupnom procesu.

7 COMMENTS

  1. Postovani i dobri srpski NARODE,
    ‘oce li ova spodoba, nepomjanik, ikada shvatiti da narod Srbije nece uci u “savez” sa najljucim nasim neprijateljima.
    Ti, nepomjanice, mozes se sam tamo prijaviti i upisati, posto iste njihova sorte, karaktera i podlosti.
    Razumes li ti srpski jezik?!
    Skloni nam se sa sunca vec jednom! Sto se tice frizidera, mozes slobodno ostati u onom delu dubljeg zamrzavanja, nemamo nista protiv.

  2. Lepi komentari. Slazem se. Sta da radi Srbin po EU? Evo recimo, ovi Srbi sto nece u EU i imaju pravo sto nece, vec se nalaze u EU. Pa sto bi 2x ulazili:) Kako ste mi gastarbajteri, a? Jeli lepo ujedati ruku, sto vas ‘rani:)

  3. SRBIJA USKORO U EU I NATO-U! KONAČNO ĆE MO BITI SVOJI NA SVOME MEĐU SVOJIMA! ŽIVELA EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA SLOGA I SLOBODA SA SVIM EVROPSKIM NARODIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here