Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na Samit EU-Zapadni Balkan i poručio je da su prošla vremena u kojima slobodne i nezavisne države neko može da ucenjuje i pritiska.

– Mi smo ovde došli kod prijatelja, verujemo u evropsku budućnost Srbije i regiona. Zajedno ćemo se sa našim prijateljima iz regiona boriti za evropsku budućnost, ali poštujući sebe i verujući da zajednički možemo mnogo toga da uradimo. A to da smo uplašeni i da smo mi mnogo mali a neki su veliki – to ostavite za nekog drugog, to su priče za malu decu i davno su prošla ta vremena – rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da je li uplašen zbog mogućih pritisaka.

Lideri zemalja Evropske unije sastaće se danas na dvodnevnom samitu u Briselu, kome će prethoditi sastanak šefova država i vlada EU i zemalja Zapadnog Balkana. Iz EU su najavili da očekuju razmenu mišljenja sa zapadnobalkanskim partnerima o mogućnostima za jačanje procesa pristupanja odnosno ubrzanje integracija regiona u Uniju.

U popodnevnim satima, od 15 časova lideri EU 27 će početi svoj redovni junski samit čiji će prvi dan biti posvećen situaciji u Ukrajini, kandidaturama Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u Uniji, i raspravi o predlogu francuskog predsednika Emanuela Makrona o formiranju Evropske političcke zajednice koja bi, kako je zamišljeno, okupila zemlje evropskog kontineta oko koordinacije po pitanjima od zajedničkog interesa kao što su spoljna politika, energetika, migracije i drugo.

U Nacrtu zaključaka, koje bi lideri EU trebalo da usvoje sutra o Zapadnom Balkanu, ponavlja se podrška “perspektivi EU članstva za zemlje regiona”, poziva na nastavak reformi kao i na rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja, uključujući i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

1 COMMENT

  1. Visi se kad bi trazili da budes balerina bio bi a slede i sankcije braci rusa kad tad 100%.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here