Tanjug
Patrijarh Porfirije i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i oko Kosova i Metojiji i da se zbog najžešćih pritisaka sastao sa arhijerejima SPC kako bi čuo i njihovo mišljenje.

– I tu će će biti sve teže sačuvati naše interese zato što će pritisci biti najžešći. Od dana kada je predsednik Rusije rekao na čemu zasniva svoj upad u Ukrajinu u formalno- pravnom i političkom smislu, od tog trenutka sve zapadne sile rade na tome da se ubrzano reši kosovosko-metohijski čvor, sa ciljem da bi izbili argument iz ruke predsedniku Rusije – rekao je Vučić.

– I nemojte da imate nikakve sumnje u to, to je nešto što čujem na svakom mestu, gde god da sam bio u Evropi i zapadnom svetu – rekao je Vučić.

– Naravno Rusi su pronašli njihove greške iz prošlosti i to koriste za svoje potrebe, logično ponašanje, za nas je to sve samo dodatni teret i dodatna muka – istakao je Vučić.

Podsetio je da smo mi jedina zemlja u Evropi koja nije uvela nikakve sankcije Rusiji i istakao da se nalazimo pod ogromnim pritiskom.

– To nam pravi velike probleme, koji nisu mali i biće sve veći. Zato nam je potrebno da čujemo i vaše stavove – dodao je Vučić.

Vučić je zahvalio arhijerejima SPC što su prihvatili da budu njegovi gosti u Predsedništvu i razgovaraju sa njim i mimo kamera o veoma važnim pitanjima za srpski narod i građane Srbje.

Naglasio je da u razgovoru sa njima predstavnici vlasti mnogo nauče i uvek dobiju novu nadu i energiju, kao i veću veru da sa još većom ozbiljnošću i odgovornošću nastave da menjaju budućnost.

Vučić je obraćajući se Porfiriju rekao da je on dostojan prestola Svetog Save i zahvalio na pažnji kojoj poklanja državi i problemima sa kojima se suočavamo.

Predsednik je napomenuo da nam danas više od svega nedostaje mir.

– Mi ne tražimo mir samo za sebe već za celo čovečanstvo. Od koga dodatno tražiti mir, ako ne od Boga – dodao je Vučić.

Predsednik je kazao da država, ipak, ima bolje informacije i bolje sagledava stvari koje mogu da se dogode u narednih šest meseci.

– Srbija se nalazi u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda danas. I kada biste izašli napolje, ne biste primetili bilo kakav problem i nema ga u ovom trenutku. A da li se ozbiljni i gradonosni oblaci nadvijaju i nad našom zemljom – da. To ne krijem ni od naših građana i ne mogu tu ni od vas – rekao je Vučić.

Kaže da je imao mnogo sastanaka u vezi sa pripremama za zimu i da će teško biti ono što ljudi smatraju da se podrazumeva, da će biti dovoljno struje, nafte i gasa.

– Biće teže nego ikada – dodao je Vučić.

Kazao je da je u prethodnih nekoliko dana imao puno sastanaka sa mnogo svetskih lidera.

– Neki od njih predviđaju mnogo teže stanje nego u vreme pred, a čak i tokom Drugog svetskog rata, na nivou celog sveta, a posebno u Africi i Evropi – naveo je Vučić.

Istakao je da naša zemlja vrši sve pripreme da uradimo sve što možemo.

“Sledi najteže vreme”

“Srpskom narodu će u septembru i oktobru, na jesen, jedinstvo biti potrebnije nego ikada, jer sledi najteže vreme od 1945. godine i velika iskušenja”, poručio je Aleksandar Vučić.

– Srbija je jedina zemlja u Evropi koja u ovom trenutku nije uvela sankcije Rusiji i zbog toga smo pod ogromnim pritiskom, to nam pravi probleme, ti problemi nisu mali i biće sve veći – rekao je on.

Kako je istakao potrebno je da čuje i njihove stavove i pomoć kako da sa iskušenjima izađemo na kraj.

– O svim odlukama ćemo vas obavestiti. Radićemo sve da odluke koje budemo donosili donosimo u skladu sa interesima Srbije i građana, čuvaćemo mir, ali i sopstvene moralne vrednosti. Da će biti lako neće, nisam ni sanjao da ću ovo videti i doživeti – rekao je Vučić.

On je ukazao da se suočavamo sa neviđenom histerijom, u kojoj niko nikoga ne želi da čuje, u kojoj je pretnja jezik svakodnevice.

– Sve granice su pređene, diplomatija ne postoji, samo brutalne poruke – ukazao je predsednik.

On je naveo da u tim uslovima treba sačuvati zemlju i narod.

– Moja molba za vas, jer svuda gde ima crkve ima i naroda… Da nam pomognete da svi razumeju poziciju Srbije i da svi budemo jedinstveni – poručio je Vučić.

On je poželeo uspeh u radu Sinodu SPC i poručio da su Srbiji potrebni i najbolji odnosi sa makedonskim narodom.

– Uvek smo spremni da pomognemo eparhijama ali uvek vi više nama savetom molitvom i sabornošću i pozivom na jedinstvo – istakao je Vučić navodeći da će na jesen to jedinstvo biti potrebnije nego ikada.

Patrijarh Porfirije: Da se jezik oružja zaustavi

Patrijarh Porfirije je zahvalio na pozivu predsedniku Srbije i na toplim rečima dobrodošlice.

– Hvala vam na preciznom i kratko izloženom opisu stanja i globalne situacije – rekao je patrijarh Porfirije.

– Vremena su komplikovana i više nego teška. Ležemo i budimo se sa mišlju kada će doći kraj sukobu u Ukrajini – podvukao je patrijarh.

– To nije sukob između dve zemlje koje bi po svemu trebale imati mogućnost zajedničkog života već dublji sukob. To nije samo geopolitički sukob, već sukob civilizacija koji nas dovodi u poziciju da imamo stav – kaže patrijarh Porfirije.

Dodaje da je stav crkve stav molitve bogu za mir.

– Najbolji mogući put da se sa bogom mirimo – poručio je patrijah Porfirije.

– Zato i mi kao Sabor i crkva se trudimo da se kroz reči molitve obraćamo bogu. Čovek ne može sam da uspostavi mir – naveo je ptrijarh.

– Sukoba je bilo bezbroj, mir je dolazio u neočekivanim situacijama, molimo se da mir dođe na sve ljude, u ovom trenutku na prostoru Ukrajine. Da se jezik oružja zaustavi i da se započne dijalog – poručio je Porfirije.

3 COMMENTS

  1. Да ли је Вучић нови патријарх или ти будући архиепископ зашто се он меша у питања Цркве.Свезнајући или притисак на Цркву да призна што се признати није смело.Да ли следеће да прихвате да су Цркве и Манастири на К и М шиптарске.

  2. da se jezik oruzja zaustavi
    pa kako ti mislis da branis svoj narod oruzjesavremeno i precizno
    je najpotrebnije bas sad ak oces da sacuvas svoje stado

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here