Tanjug
Aleksandar Vučić i Analena Berbok

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Analenom Berbok.

Vučić je rekao da je sa sagovornicom razgovarao o evropskom putu Srbije i promenama srpskog Ustava. Kako je rekao, Berbok je rekla da su ekonomske veze važne, ali su važne i evropske vrednosti i vladavina prava.

Vučić je kazao da je razgovarano o odluci Srbije u Generalnoj skupštini UN po pitanju Ukrajine.

– Pokušao sam da objasnim poziciju naše zemlje, zahvalan sam što je gospođa Berbok htela da me sasluša – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija nema nikakve veze sa sukobom u Ukrajini.

– Šta je to Srbija uradila pogrešno – upitao je on.

“Za nas je Nemačka najvažniji partner”

Vučić je ukazao je da Nemačka i Srbija imaju različite stavove po pitanju odnosa Beograda i Prištine, budući da Nemačka priznaje nezavisnost Kosova, ali da su zaključili da dijalogom treba da se rešavaju problemi.

– Za nas je Nemačka najavažniji partner i po pitanju EU integracija, ekonomske saradnje. I kada to saberete, Nemačka nam je ključni politički partner. Na našu žalost po određenim pitanjuma u okruženju imamo drugačije stavove. Čuo sam šta ona misli i mogao da iz prve ruke saznam kakvi su njihovi stavovi i danas odlično razumem nemačku poziciju – rekao je srpski predsednik.

Berbok: Putin se odlučio za napadački rat

Berbok je, povodom situacije u Ukrajini, rekla da se Putin sam odlučio za napadački rat.

– U našem susedstvu bombarduju porodilišta, štkole, kuće, vlada glad, rastrgnute su porodice. Dva miliona ljudi, deca su u bekstvu – pojasnila je ona.

Navela je da je to važan signal to što je Srbija rekla da će primati izbeglice.

– Mir, sloboda i prosperitet su naše zajedničke vrednosti. Ko ih deli, sada ne može stajati sa strane – poručila je ona.

Cilj osude ruskog napada je bio Putin i njegovi militantni pomagači, zbog toga je važno imati jasan stav, poručila je Berbok.

– Sad treba da uslede dela. Ljudi na Balkanu znaju šta znači rat i kako je dragocen mir, s toga se moramo suprotstaviti tome da se granice mogu promeniti u Evropi. Moramo raditi na Balkanu na prosperitetu – rekla je ona.

Poručila je i da se nada da će Srbija biti član Evropske unije, i da će “Srbi i Srpkinje živeti u miru u evropskoj kući”.

– Moja jasna poruka u Sarajevu, Prištini i danas ovde je da će Nemačka imati veće prisustvo na Zapadnom Balkanu – poručila je i dodala da će u narednim godinama upravo ovaj prostor dobiti posebno mesto za Nemačku.

8 COMMENTS

  1. Ako Balkanske zemlje postanu ‘posebna’ paznja Nemacke (kako kaze Berbok), onda smo ga ugasili za dugi niz godina.

  2. E tako vidiš da moraš polako klečiti pred EU jer nema fajde više od duvanja tusu naša brača Rusi sad kad spomneš rusiju dobičeš po vratu i sankcije odmah okreče se kolo sreče ničija nije gorela do zore vidiš i tvoja neče zaboravi rusiju 10 god.

  3. Da nije bila nemačke i Merkell ti bi malo sutra bio Precednik Srbije do danas zato budi poslušan đak jer ode mast u propast nešto se ne čuje Kina šta bi sad odjednom nema mo saveznike u UN u za Veto pa nema jer si neodgovoran i jare i pare na kraju ispače pa moramo priznati Kosovo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here