Tanjug
Zahir Tanin i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik) Zahirom Taninom o situaciji na KiM i predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, predsednik Vučić osudio je napad na službenike UN u poslednjoj akciji tzv. kosovskih specijalnih jedinica, kada je povređen i jedan pripadnik UNMIK-a, što predstavlja pokušaj kompromitovanja misije UN na KiM.

– Uloga Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji je od presudnog značaja za Srbiju – naglasio je Vučić.

On je takođe ocenio da je predstojeća sednica Saveta bezbednosti za Srbiju veoma značajna, kako zbog važnosti kontinuiranog razmatranja pitanja Kosova i Metohije, tako i zbog aktuelnih dešavanja u Pokrajini koja su poremetila ionako krhku stabilnost na KiM.

Predsednik Vučić istakao je da će sednica Saveta bezbednosti biti prilika da se razgovara o trenutnoj situaciji u Pokrajini, kao i o načinima na koji UN, odnosno UNMIK i druge međunarodne misije na KiM, mogu da doprinesu stabilizaciji prilika.

– Za nas je kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u Savetu bezbednosti, u skladu s Rezolucijom 1244, od suštinskog značaja kako bi Savet bezbednosti i međunarodna zajednica bili redovno i transparentno informisani o stanju na terenu, političkoj i bezbednosnoj situaciji, posebno u pogledu položaja Srba i drugog nealbanskog stanovništva, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava, zaštiti kulturnog i verskog nasleđa, kao i o svim drugim problemima sa kojima se oni svakodnevno suočavaju. To što prištinska strana kontinuirano povlači iracionalne i jednostrane poteze i konstantno pribegava provokacijama, samo potvrđuje da Priština sistematski radi na tome da onemogući bilo kakav dijalog – rekao je Vučić.

Sagovornici su zaključili da je međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji i više nego potrebno, imajući u vidu da je situacija i dalje nestabilna, uz česte incidente i tenzije, kaže se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

3 KOMENTARA

    • E sad vas kudim sad vas hvalim.Pa dobro je ovo.Možda samo navika na stari portal.Inače ovo je još preglednije.Izvinjavam se.Brži mi je jezik od pameti.Pozdrav i puno uspeha i što više posetilaca.

  1. Reci mu Vučiću da je Kosovo naša sveta zemlja i da se taj njegov Umnik potrudi da sačuva naš srpski živalj na kosovu i da postupi konačno po rezoluciji 1244.Kakav je to način da se ni jedan akt potpisam s Prištinom u Prištini ne poštiuje.Neka konačno ta te,roristička država prestane da postoji,a svi koji su priznali nelegalnu secesiju ove nakaze budu kažnjeni.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime